Tuesday, June 2, 2009

СТРЕСнато

И преди съм писала по темата колко е важна почивката, за да може да проветриш мозъка си и да повишиш ефективността му. Наскоро се върнах към темата - десет дни без да пиша в блога беше нещо, което не се е случвало отдавна. Така нареченият writer's block може да те застигне навсякъде, по всяко време и във всеки един аспект - независимо дали пишеш журналистически материали, сценарий за филм, PR-план, курсови работи или просто таен дневник. Тези моменти винаги са добри за de-stressing: при положение, че така или иначе не може да направиш нещо продуктивно, най-добре е да се отдадеш на момента, да зарежеш работата за малко, за да се върнеш към нея после с прояснен мозък. Само, моля ви, не го правете така! ;)

Дори когато говорим за гонене на крайни срокове (често се случва с работа, нали?!), пак можеш да си позволиш половинчасова разходка в парка. Би било доста по-добре, отколкото с празен поглед да зяпаш монитора и нищо да не можеш да измислиш.

В приятното юнско време има достатъчно възможности за проветряване на съзнанието и събиране на нов креативен заряд. Пламен дава няколко идейки за юнски софийски събития, които ще разчупят стандартния ход на ежедневието. Скъсването с навика може да отнеме много малко време, средства и енергия. Дали ще се разходиш, или ще медитираш, зависи изцяло от настроението. Решението може да е много просто и да не изисква шофиране на 1000км, за да излезеш от емоционална и творческа блокада. А в по-дългосрочен план най-добре е да приемеш Летния манифест и да балансираш между забавление и задачки.
Най-приятният факт е, че изпорбването на нови занимания е много важно за креативните професии, защото дава онази част от общата култура и опит, които после се прераждат в чудни идеи за реклами или концепции за специални събития. След уикенд в планината белият лист, който досега е изглеждал страшен, почва да се пълни от самосебе си.

А за хората с научни наклонности: Washington Post ясно обясняват как стресът влияе на цялото тяло.





No comments: