Thursday, August 14, 2008

Лятно училище

Преди да изляза в отпуска, четох изследване, според което десет дни почивка смъкват коефициента на интелигентност с 20 пункта. Не съм особено съгласна, а и не съм единствена. Почивката си е направо задължителна, за да заредим батерийките за тежкия месец септември (в по-лошия вариант още през август), когато всичко отново се стоварва на крехките ти плещи с непоносимата сивота на ежедневието.
Но темата е друга - лятото може да бъде не само време за почивка, но и много ефективен период за повишаване на интелигентността и натрупване на знания от всякакъв тип - дали професионални, или от сфера, която просто ти е интересна, решаваш сам. Аз например прекарах времето на плажа с две много полезни книжки - "Специални събития" и "Финанси за мениджъри". Противно на очакванията се оказа, че нивото на запомняне не се намалява драматично от пясъка между пръстите и шума на морските вълни.
Така че вчера бях приятно изненадана, когато четох за 10-те възможности да използваш ефективно летния сезон за алтернативен учебен семестър. Целият пост може да прочетете в оригинал, аз ще споделя само нещата, които правя или които смятам да направя в оставащите 16 дни от август.
Грабенето на идеи от всички интересни летни ситуации се получава почти от само себе си и не се брои като реално, а по-скоро като фоново учене. Наистина, често се случва да срещаш ситуации в книги, филми, реклами (особено важно!), които са част от личния ти летен дневник. Винаги съм смятала, че творческият талант в известна степен е резултат от богат житейски опит, затова е и особено важно да си създадеш житейски опит, от който после да генерираш творчески идеи.
Четенето на книги, специализирани издания, блогове и т.н. е доста важно, за да си в час през цялата година, но лятото е периодът, когато наистина може да се развихриш, да посърфираш на спокойствие (дори на работа!) и да отчетеш новите тенденции. Днес RSS-четецът ми щастливо примигва на 0, докато през останалите месеци е с пълно стомахче от непрочетени неща. Междувременно вкъщи ме чакат още две дебели книжки по маркетинг, които смятам да проуча преди края на месеца.
И не на последно място, нека се върна на първоначалната идея - от време на време си трябва пълно разпускане на принципа "далеч от безумната тълпа", за да запазиш мотивацията за учене. Дали просто ще се изключиш от мрежата с контактите за няколко дни или ще отделиш една цяла събота за размотаване и гледане на филмчета е личен избор. Но после желанието за попиване на нови идеи и творческите сокове се увеличават пропорционално на прекараното в разтакаване време.
С едно изречение: Не сме от желязо, но може да почиваме умно!





No comments: