Sunday, May 31, 2009

Кафе

Обичам, обичам, обичам кафе. Сутрин и следобед, топло и студено, с мляко, с шоколад, със сметана... Сещате се за какво говоря. Толкова много се обичаме, че кафето понякога ми праща съобщения в чашата - за справка виж любовното писъмце на снимката. Та просто защото е неделя сутрин реших да направя една компилацийка от песни и клипчета по тази тема.

Първо, може да си пуснете музичка за кафе-сутрин.


MusicPlaylist

Тази богата на различни аромати бленда включва:
1. Забравена песничка на Франк Синатра, от която става много ясно, че в Бразилия имат много кафе.
2. The Arrogant Worms споделят тезата, че няма нищо по-хубаво от обикновена чаша чисто кафе. Е, не мога да се съглася, но песничката е зареждаща.
3. В пълна степен може да благодарим на холандците, че днес в Европа се пие кафе. Следователно, не е случайно, че и те имат известни песни за кафето. "Een kopje koffie" ("Чаша кафе", но мисля, че успяхте и сами да го разгадаете) е странна, доста ретро, забавна. Груб превод на текста от Гошо.
4. И като сме на мултиезична вълна, ето нещо по-ново и познато, което звучеше навсякъде миналата година. Основното твърдение на лирическия герой е, че кафето трябва да се пие със захарна тръстика. Трбява да опитам.

Преминаваме към още няколко губи-време-та, този път във видео форма. Тъй като уважавам RSS-четящите, ще оставя само линкове. Надявам се, че всички кафе-маниаци ще се израдват:
1. Любимото ми е клипът на Oldelaf - Le Café. Оказва се, че пиенето на кафе има доста интересни странични ефекти.
2. Прoдължаваме с френско, но този път не чак толкова конкретно кафе-ориентирано. В късометражката La Tartine се развива истинска любовна драма по време на закуска.
3. За кафето има не само песни и филмчета, но явно и цели опери. Ето ария от операта Too Much Coffee Man по комикс на американеца Шанън Уилър. Човекът явно обича кафе, въпреки че "Американо" не се класира като истинско кафе поне според мен...
4. Ако пък предпочитате нещо руско, ето как Масяня (чудите се за кого говоря ли?) се справя със задачата да си приготви сутрешно кафе. Е, преди да се събудиш определено е трудно да координираш движенията си - девойката добре го доказва.
5. А за заклети кофеинови фенове, както и за любителите на доброто кино - най-добре просто гледайте "Coffee and Cigarettes" на Jim Jarmousch. Трейлърче тук. Любима реплика: "I take a lot of coffee before I go to bed, so I can dream faster." Е, до тази фаза още не съм стигнала.





2 comments:

Бисер said...

Хаха... Страхотно балансиран пост. Изпитах удоволствие с всички сетива. Мерси! :)

Летяща Калинка said...

Благодаря за постинга Васи! Споделям страстта ти към кафето като удоволствие и емоция, въпреки че аз вече съм преминала на ниво пристрастяване към кофеина :)