Sunday, November 8, 2009

Лампа, носеща се из пространството


Light in Darkness, originally uploaded by Vassilena.

Добро утро! Тази седмица позагърбих блогърските задължения, но това не означава, че ще пропусна да се похваля със сладък кадър в неделя.

Интересното при някой снимки е че те въобще не носят същото значение за някой друг, освен за фотографа. Трудно е да обясниш какво е привлякло погледа ти точно в този момент на точно това място, а почти невъзможно е да предадеш с думи каква мисъл ти е минавала през главата, докато си настройвал отвора на блендата и ISO-то. Често дори миг след това вече и сам не помниш - понякога тази мисъл остава запечатана в подсъзнанието ти като неразгадаем негатив, а единствено емоцията се просмуква към съзнателната част от теб: като архетипната радост да намериш светлина в мрака и да видиш как силата на нощта се разтваря в нищото благодарение на един-единствен лъч.

Но пък красотата на фотографията не се съдържа в това да разкажеш какво значи кадърът. Най-добре е да го оставиш сам да се носи из пространството, за да може всеки, който го намери, да вложи собствено значение - така снимката придобива своя собствена индивидуалност и разширява смисъла си отвъд това, което е вложил създателят.

P.S. Бях обещала да кача плейлистата Depression, но днес не е ден за това - твърде слънчево е.





No comments: