Sunday, January 18, 2009

Генерална промяна ;)

В петък си събрах нещата и победоносно се изнесох от офиса. Всъщност излъгах – не беше победоносно, а по-скоро с доста спаружено настроение. Не защото си тръгвам, а защото вредните навици, към които се причислява работохолизмът, са много трудни за изкореняване.
Когато затворих вратата на офиса и с типичния за Девите драматизъм си помислих „Ех, за последно е!”, типичната за Девите критичност ми отговори „О, я се стегни!”. Естествено, последните неща не винаги са такива. А пък колко последни неща пропускаме по невнимание.
Е, започна седмицата на последните неща (или по-точно последните неща в България за следващите 5 месеца). А това е най-подходящият момент да започнеш нещо ново – като например един редизайн.
Отдавна планирах основно префасониране на блога и ето, че закономерно му дойде времето. Наличието на интернет-проблеми днес малко удължи процеса, но вече всичко е готово. Няма да ви карам да си играем на „Открий десетте разлики”, просто ще очертая основните от тях:
  • Може би най-явната промяна е смяната на шрифта с оглед по-добра четивност. Дълго време се противях на тази промяна, защото някакси имам усещането, че серифен шрифт ми отива повече. Откакто сложих очила обаче, гледам с други очи на въпроса (no pun intended, както се казва).
  • Под всеки пост са добавени още възможности за споделяне на прочетеното (надявам се поне някой неща да са ви направили достатъчно впечатление, че да искате да ги споделите с други!) Тези промени ще се усетят особено при хората с RSS, защото там са добавени и голяма част от линковете, които преди стояха само на сайта.
  • Пускам търсачка на блога – при 270 поста май е крайно време да предоставя възможност за по-бързо ориентиране в съдържанието. Както и преди, етикетите и архивът си остават в долната част.
  • За да избегна супер дългия sidebar, префасонирах линковете, които сочат към други мои лични пространства – смятам, че графичното им представяне е достатъчно ясно за всеки, а и бутончетата се събраха съвсем точно под снимката ;)
  • По същия начин се развива и въпроса с бутоните за RSS и e-mail абонамент (ми хайде де, защо не сте се абонирали още?!)
  • Тъй като хората, които искам да линкна, са вече твърде много, минавам на блогрол – така ще се виждат и най-активните автори от моите любимци.
  • Махам цитата на седмицата, защото той отдавна не е „на седмицата”, а по-скоро „на двуседмичието” или дори „на когато-му-намеря-времето”. Тази част така или иначе не носи важна информация и ще минем без нея.
  • Бележникът временно отпада – просто нямам намерение все толкова жадно да поглъщам информация за културни събития, които със сигурност ще изпусна. Колкото и да ми се иска да долетя от Холандия за премиерата на „Казанова” и концерта на Buena Vista. Връщаме се след 6 месеца, бележникът също.
Засега е това. Играх си и с други възможности, но цялостната тема на блога ми допада и нямам намерение да я сменям. Казват, че промените винаги са за добро, но пък ще се радвам да получа и мнение от вас.





4 comments:

Бисер said...

Промяната е в положителна посока и честно казано, дълго чакана поне от мен. :) Най-вече заради търсачката - често ми се е случвало да се сещам за нещо от твоя блог и ми се е налагало да правя сложни търсения през Google само върху конкретна страница. В един момент мислех да си направя търсачка за твоя блог и евентуално и да ти хвърля скрипта за качване. :D

Малко ще ми липсва дневника. Признавам, че често го използвах за бърз преглед на културните събития. Но е логично да прескочиш няколко страници от него.

Бих те упрекнал за изтриването на уводните думи, пожелаващи топло, уютно и удобно преживяване с блога. Бяха много на място при теб.

Забелязвам и липсата на WebCounter. Предполагам, че използваш анализите на Google, но всеки блог трябва да следи аудиторията си. За да е ефективно - поне от две места. Препоръчвам ти инсталиране на Getclicky(има го най-долу и на моя блог), тъй като предоставя много повече информация от повечето анализатори. Освен това е персонален и се наблюдава само от потребителя.

Харесват ми промените в дизайна - ъпдейтът е видим и визуализирането с иконки е добър избор. Така или иначе вече почти всички заинтересовани от тези мрежи търсят с поглед първо иконките. Блогролът е добре направен и може да помисля за сходно решение и при мен.

Виждам, че лицензът по CC е свален най-долу. В началото реших, че си го махнала. Според мен, той трябва да е лесно видим.

И накрая - най-важното за блога е да запази твоето присъствие. Това го прави да изглежда добре.

Unknown said...

Първо, да те успокоя - уводните думи ще се върнат в момента, когато изчезне count downer-ът. Така се получаваше едно натрупване, което е безсмислено.
Ползвам други методи за следене на аудиторията (спокойно, ГДБОП не е от тях!), тъй като WebCounter не ми допада точно с възможността да се види от всеки - тези анализи са за мое ползване и не би трябвало да минават другаде.
CC-лицензът отдавна се намира там, но сега го преместих отстрани - при увеличаването на броя публикации на заглавна страница наистина не се вижда. :)

Бисер said...

Чудесно, чакам си уводните думи(не че искам да се махаш по-бързо, де...):D

Бисер said...

Благодаря!!! Вече ми е малко по-топло...