Saturday, August 16, 2008

Летящи чинии

Става традиция да пиша критични постове за ресторантите Happy - това не е нарочно, просто все така се случва, че когато отида там, имам повод за недоволство.
Вчера се видях на вечеря с един приятел в Happy-то в Mall of Sofia, където станах свидетел на следната ситуация. На масата до нас седяха група футболисти (нали съм от женски пол, нямам представа от кой отбор са - добре, че излизам със спортни журналисти, та да знам, че съм обградена от звезди!) Един от сервитьорите изсипа десетина празни чинии, заедно с вилици и ножове, в краката на момчетата, като парченца явно уцелиха единия по прасеца. Кръв нямаше, но щом се хвана за крака, значи някой "шрапнел" е отскочил от него. Дори до мен достигнаха дребни парчета, а бях на съседната маса.
Веднага се загледах как ще се справи персоналът със ситуацията. Според мен щеше да е много добре, ако заведението беше поело сметката в знак на извинение. По-важното е, че щеше да бъде знак на ВНИМАНИЕ. Наскоро Сет Годин пишеше за бонусите към клиента и възможността те да бъдат ефективно маркетингово средство за повишаване на лоялността. Ако от Happy бяха излязли с решение да платят сметката или поне някакъв процент от нея, със сигурност щяха да оставят по-добро впечатление у клиентите си (както и у мен като заинтересован зрител). Не смятам, че момчетата ще спрат да посещават ресторанта, но със сигурност това място никога няма да се превърне в "заведението, което ни пое сметката заради счупени чинии", а ще остане "заведението с летящите чинии".
Дори да изглежда твърде много да покриеш сметка от 50-тина лева (?) заради няколко отскочили парчета порцелан, важен е жестът, който показва, че цениш клиента си. Извиненията на смутения сервитьор и управителката на смяната несъмнено бяха стъпка в правилната посока, но далеч не са достатъчни, особено когато говорим за заведение с по-високо от средното ценово ниво и когато говорим за VIP-клиенти. Все пак ако живеехме в Америка, сигурно щяха да осъдят ресторанта - застрашават здравето на спортист с предстоящ мач. ;)





No comments: