Monday, March 24, 2008

Земята е крехка!

Казват, че една снимка струва повече от 1000 думи. Тези снимки обаче за мен струват много повече. Те са от новата книга Fragile Earth - сборник, който илюстрира последствията от човешката дейност с въздействащи сравнителни фотографии - определено в такива моменти изпитвам гняв и срам, че принадлежа към човешката раса! Книгата е публикувана през миналата седмица и използва метода, който вече видяхме в презентациите на Ал Гор от филма "Неудобната истина" (всички сме го гледали, нали?!) Хайде сега открийте десетте разлики!


Китай: Жълтата река през май 1979 и май 2000. Ерозията, причинена от човешката дейност в региона, формира полуостров, който пречи на нормалното движение на реката.


Китай: езерото Донгтинг Ху през март 2002 и септември 2002. Голямо наводнение, причинено от необичайното пълноводие на реката Янгтце, залива почти целия регион.


Мадагаскар: Реката Бецибока през септемвнри 2003 и март 2004. Изсичането на горите води до силна ерозия, в следствие на която естуарът на реката се затлачва. На горната картина се виждат типичните нива на реката, а на долната - наводненията на сушата след циклона Гафило от 7 март 2004.


Боливия: покрайнините на Санта Круз през юни 1975 и май 2003. През 1975 местността е заета от тропическа гора, но днес горите са изсечени заради селскостопански нужди.


Кувейт: февруари 1991 и май 2001. Саждите от хилядите изгорени петролни кладенци са се смесили с пясъка и са формирали катранена покривка върху почти 5% от територията на страната (наслагванията са маркирани в оградената зона).


Турция: реката Ефрат през септември 1976 и септември 1999. Тоталната промяна на местността се дължи на построяването на язовира Ататюрк, което води до наводняване на обширни територии.


Аржентина, Бразилия и Парагвай: водопадите Игашу през февруари 1973 и май 2003. За тридесет години уникалната екосистема край водопадите, която е приютявала хиляди защитени видове, е понесла драматични промени в следствие от обезлесяването и селскостопанските дейности.


Чад: езерото Чад през 1972 и 1987. Езерото е (или по-скоро беше) един от най-големите водни басейни в Африка, като осигурява(ше) вода за Чад, Камрун, Нигер и Нигерия. В следствие на засушаването то се е смалило до едва 5% от първоначалната му големина.


Флорида (в бъдеще време): Някой учени предричат, че повишаването на климата само с 2 градуса ще разтопи ледената покривка на Гренландия и така морското равнище ще се повиши със 7 метра - ето как това би се отразило на Флорида.





2 comments:

Anonymous said...

Наистина хората са направили много пакости, меко казано, но нека да не си кривим душата - използваме всички или почти всички придобивки на различните индустрии, а за да могат да се развиват това си има и съответната цена. Важното е да контролираме до определена степен вредите, които нанасяме и да се научим как да обръщаме процеса и да помагаме на природата. Без да правя каквато и да било реклама в сайта www.gorichka.bg има много полезна информация по "зелените" въпроси :)

Unknown said...

Наистина, няма нужда да си кривим душата. Не ме разбирайте погрешно, аз не проповядвам да се върнем всички в дървени колиби, просто напредъкът трябва да не се осъществява бясно и на всяка цена, а умерено. Слагането на спирачки пред човешкия прогрес, както много критици биха нарекли философията за устойчиво развитие, все пак има една-единствена цел: не просто да опазим природата, а сами да се спасим от катастрофата, която ни чака неминуемо при превишена скорост.