Friday, February 1, 2008

PR-забавачка

Всички знаем, че Великобритания е Мястото в Европа за развитието на PR. Ето че в Обединеното кралство са напред с материала още от малки - вече и скаутите ще изучават PR. За да си спечелят желаната значка, децата на възраст 14-18 години ще трябва да осигурят медийно покритие за събитие на скаутската организация, да представят институцията чрез публична реч пред друга компания и да "разберат и използват бранда на Скаутската асоциация". Звучи направо като курсова работа в нашия факултет, но за жалост на нас не ни дават толкова практически задания. Скаутите трябва да се справят с доста сериозна задачка, бих казала - а аз си мислех, че това са просто капиталистически пионерчета, които се занимават основно с връзване на възли и продаване на курабийки... Явно традициите не са това, което бяха, както се казваше в една реклама.

Според говорителя на скаутската организация, Андрю Торп, новите умения, които скаутите могат да изучават, отразяват промените в съвременния свят и в интересите на младите. Преди въвеждането им организацията се е консултирала с млади хора, спортни организации и образователни експерти.

Господин Торп твърди, че дори и формулировката на умението да е нова, комуникацията и работата в екип са принципи, залегнали в скаутската образователна мрежа от десетилетия. Асоциацията показва гъвкавост в развитието си и явно добре се справя със задачата да обучава младите, с традиции от далечната 1907 година. Ех, може би, ако бяхме запазили пионерската организация, сега и българчетата щяха да учат PR преди дори да са стъпили в университета - и ние сме с традиции в комуникацията ("Чавдарчето учтиво поздравява...") и екипната работа ("Малките чавдарчета са добри другарчета.")





No comments: