Thursday, January 31, 2008

Кино, кино, кино

SOFILM се превръща във все по-значима институция за киното в България. Продуцентската къща на Патрик Сандрен е главният виновник за заснемането например на нашумелия "Хитмен". Някой сигурно ще се заяде колко е лошо в България да се снимат чужди продукции, но щом те дават хляба на българските актьори (които за епизодична роля в чужд филм взимат три пъти повече, отколкото за главна в българска продукция), лично аз мога да направя компромис. Пък и надеждата, че покрай чуждите филми може да изгрее и наша звезда, си остава.

Всъщност SOFILM печелят вниманието ми най-вече с организирането на отворен клас за любители на киното. Миналата година отидох на един курс лекции и беше доста интересно, а тазгодишната програма изглежда доста интригуваща. Лекциите са безплатни за всички желаещи, провеждат се на френски език, но със симултанен превод на български. Откъсите от показаните филми са със субтитри на английски или български. При всички положения посещението си струва, дори само заради възможността да видиш откъси от класически шедьоври, които трудно се намират днес.

Та ето и програмата за тази година:
На 8 и 9 март ще си говорим за връзките между театъра и киното с кинокритика Шарл Тесон и режисьора Явор Гърдев. На 19 и 20 април темата е "Метаморфозата в киното" - да си призная, звучи твърде общо, но допълнителна информация излиза около седмица преди самото събитие. През юни пък ще се запознаем с африканското кино (нямам представа що за животно е, но това е добър повод да ми обяснят), през октомври във фокуса на вниманието е документалното кино, а "учебната година" се закрива с пета серия лекции през ноември, посветени на актьора в киното. За първи път годишния цикъл се състои от пет, а не от четири лекционни курса - и за пръв път се радвам, че ще учим допълнително :)





No comments: