Wednesday, February 27, 2008

Еволюция?

Имам особено пристрастие към екологичните теми, затова и често ви занимавам със социални рекламни кампании, ориентирани към опазване на околната среда. Все пак, планетата е само една - поне засега. Интересно ми е да видя как се повишава обществената познаваемост на екологичните проблеми - рекламата е доста ефективен начин за запознаване на публиката с различни въпроси и не се ограничава само със служба на Тъмната страна, сиреч големи бездушни корпорации.

Новата кампания, на която попаднах, цели привличане на хората към използване на алтернативни осветителни тела: LED и CFL-крушки. Организирана е от Lesley Chilcott, който е продуцент на филма на Ал Гор Неудобната истина. Няма да се впускам в дълги тиради какво точно представляват алтернативните крушки, надявам се, че ще се поинтересувате сами, а и има къде да получите информация. Ето и самата рекламна кампания, за която говоря.

Честно казано, най ми харесаха постерите: ето ги тук. Кампанията като цяло е насочена към младите, което и обяснява постмодерната хорър-визия - ето как ще трябва да изглеждаме, за да се приспособим към променящата се планета: сбръчкани хора-соколи, скитащи се рибо-човеци и застрашени хора-рисове. Страшничко, а?

Използван е хумор, за да се постави атрактивно доста щекотлива тема, което е добре - все пак никой под 30 няма да си губи времето да чете пространни брошури за ефекта на осветлението върху околната среда, на тези принтове определено се загнездват в съзнанието.

Кампанията се допълва и от телевизионна реклама, която не ми грабна вниманието. Отдавам това на факта, че Пол Рубенс (рибоподобният чичко) е напълно непознат за мен, но явно е голяма комедийна звезда в САЩ - то с тази физиономия просто няма как. Ето я и въпросната реклама:

Find more videos like this on AdGabber

И не на последно място: сайтът. Има доста полезна информация за това какво можеш да направиш сам, за да спасиш планетата. Навигацията обаче е леко объркваща, а от прекалено многото звукови ефекти почва да боли глава. Все пак още в началото грабва вниманието, което значи, че доста хора ще се поинтересуват да разгледат информацията по-подробно. Може само да се надявам, че американските набори няма да се отегчат преди да разберат какво се иска от тях: хайде бе, хора, сложете си енергоспестяващи крушки! Направете го заради горкичките рибо-човеци!





No comments: