Sunday, February 24, 2008

Български кратки таланти

През последните два weekend-а предприех амбициозното начинание да изгледам всички филми, претендирали за участие в онлайн конкурса на Jameson за най-добър български късометражен филм.
Повечето от нещата са курсови работи на студенти от НБУ и НАТФИЗ, което би могло да извини откровено аматьорския характер на повечето филми - все пак втори курс е само средата на пътя към режисьорската диплома. Но качеството тук не е толкова значимо, колкото идеята зад филма. Въпреки това бях доста разочарована. Останах с впечатлението, че повечето неща наистина са правени по академично задължение, без да се вложи някакво специално авторово послание или креативна идея. Доста от филмите влизат в категорията "банални размишления за живота", които сме чували твърде много пъти.
Впечатление ми направи и един друг простичък факт - повечето филми използват единствено шумограма, сякаш авторите се страхуват от диалога. Донякъде това е характерна черта на късометражното кино, но за пръв път го забелязвам в толкова голям мащаб. Не мога да си обясня дали се дължи на вече споменатата липса на особен ентусиазъм в създаването на филмите, или просто доказва убеждението, че е по-добре да се заложи изцяло на визията, отколкото на нескопосано написан диалог (ех, сещам се за "интригуващите" любовни диалози от "Междузвездни войни" - на Лукас така и не му стана ясно, че силата му е във великите мащабни битки!).
В никакъв случай не искам да се впускам в необосновано критикарство или по какъвто и да е начин да подценявам делото на младите творци - просто споделям личното си мнение. Все пак е чудесно, че в онлайн конкурса са се включили толкова много екипи - показва амбиция за развитие. Мога само да им пожелая все по-добри творби в бъдеще и не се съмнявам, че тепърва ще виждаме много интересни български филми.
Всъщност филмите от сайта се състезават само за приза фаворит на онлайн публиката. Интересно ще е да видим и 12-те филма, които са селектирани за основната част на конкурса - само един, "Добре дошли на Земята", участва и в двете селекции и е един от личните ми любимци в цялата онлайн база филми. Ще трябва да изчакам началото на София Филм Фест.





No comments: