Wednesday, June 6, 2007

Със закъснение...

По-добре късно, отколкото никога...

Чак сега намерих време да ви разкажа за една доста интересна инициатива на Френския културен институт, SOFILM и Държавен сатиричен театър "Ал. Константинов". Става въпрос за поредица отворени класове с Шарл Тесон (преподавател в Сорбоната, писател и известен кинокритик) и други чужди гост-лектори на теми, свърани с киното. Последният курс беседи се проведе на 2 и 3 юни в камерната зала на Сатиричния театър и се отнасяше до ролята на Европа в Холивуд и обратното. Най-общо казано се разгледаха културните интерференции между европейско и американско кино и как те се обогатяват взаимно и спомагат за еволюцията на киноиндустрията в глобален план - както на тематично, така и на техническо ниво. Веднага се сещаме за Полански и Форман, но на беседата ставаше въпрос за много повече имена.

Радвам се, че успях да посетя няколко (макар и не всички) лекции. Имам чувството, че в днешно време сме свикнали да не мислим пред екрана - възприемаме киното като поредица от представени случки, а не като сбор от идеи, които авторът иска да ни представи. Отворените класове бяха добро умствено упражнение, което отклонява вниманието именно към внушеното от сценария - скритото зад самата кинолента.

Следващият курс колоквиуми ще бъде на 23 и 24 юни и ще е свързан с азиатското кино. Ако обичате това изкуство или просто ви е любопитно, минете през Сатирата тогава...





No comments: