Tuesday, July 10, 2007

Summer nights

Писна ли ви от непоносимата жега в София? Ето една възможност да прекарате по-хладните часове от денонощието на открито и междувременно да правите нещо интересно. "Кино на открито" е най-новата инициатива на Френския Институт - от 8 до 19 юли почти всяка вечер ще можем да се насладим на новото френско кино (но с български субтитри, спокойно) и то в приятната атмосфера на градинката пред Народния театър. Прожекциите започват в 21,30 - е, първите петнайсетина минути от филма не се виждат много добре, защото още не се е стъмнило напълно, но филмите са напълно гледаеми.

Обстановката в "салона" е типично френска - притихналият пълен площад, осветената сграда на театъра, която те гледа от ляво, и ромонът на водата във фонтана предразполагат към отмаряне след работния ден в компанията на приятели, гаджето или просто само със себе си и филмовите звезди. Събират се много хубави позитивни хора - от най-младите до по-възрастните - с които, макар и без думи, споделяш едно ново за София изживяване. Напрежението от сивото ежедневие букално се стича моментално от плещите ти.


Няколко съвета: ако решите да посетите някоя прожекция, си вземете някой найлонов плик, защото пейките за зрители бързо се запълват. Мога да ви успокоя, че двата часа седене на паважа не водят до сериозни увреждания на задните ви мускули (ако сте чувствителни, вземете си одеалце ;-) ), нито до настинки - от непрестанната работа на слънцето през целия ден плочите остават приятно топли дори до 23,30. Много добра идея обаче е да се предпазите от евентуални набези на комари с малко репелент - светещия екран и събраните хора за малките вампирчета са като вечеря в "Кемпински"!





No comments: