Monday, July 16, 2007

Сложно

Такаааа...
Прибрах се от Гърция...
Винаги ми е трудно, когато трябва да обяснявам какво съм правила някъде другаде, особено когато са се случили толкова много интересни неща - а сега, вярвайте ми, се случиха страшно много... Затова ще разделя впечатленията си на няколко условни подтеми и ще ги публикувам на две части. Тези дни ще кача и снимки в интернет, така че ако ви е интересно, хвърляйте по едно око на рубриката "Гледна точка":

Туризъм: Бях в Кавала, Гърция. Градчето е много приятно - богата история, красива архитектура, страхотна кухня и достатъчно богат нощен живот. Ако ти се почива - почиваш, ако ти се купонясва - купонясваш. Но смятам, че тази точка е доста по-добре разработена в туристическите брошури и тези, които се интересуват, могат да намерят пълна информация там. Moving on...

Работа: Основното, за което искам да говоря, е причината, поради която заминах - Балканският Форум за Комуникация. Тази част вероятно ще е най-интересната, особено за хората, които се занимават в тази сфера, а още повече за колегите студенти. Става дума за ежегодно събитие, което събира студенти от факултети по журналистика и масова комуникация в балканските страни. Целта на заниманието се вижда още в заглавието - Комуникация. Организаторите се опитват да създадат мрежа от контакти между университетите на Балканите. За разлика обаче от други подобни проекти, тук в центъра на вниманието са самите студенти - всичко се прави заради нас, а не заради разни професори (които, между другото, във факултетите по журналистика са свестни хора - явно не само у нас, а навсякъде на Балканите). Всяка година темата на форума е различна, но основната идея е обща - да се опознаем по-добре, да преглътнем различията и да затвърдим добрите отношения. Ориентацията на форума именно към студенти е прекрасна находка - в крайна сметка скоро ние ще управляваме държавите си, ще градим общественото мнение, а при повече подобни инициативи шансът за второ Косово на Балканите става значително по-малък. Когато познаваш хора от съответната страна, стереотипите буквално се сриват и придобиваш напълно различен поглед върху нещата.
Участниците трябва да подготвят мултимедийна презентация в свободна форма по определената тема (тази година например темата беше образът на другите балкански народи в учебниците по история) Освен това могат да представят кратка информация за университета и факултета си - ние направихме малко сладко филмче, дано ви хареса.
Организаторите са се усетили навреме и вместо да ни отегчават с постоянно висене в конферентни зали и workshop-ове, са помислили за приоритетите на младия човек: следобедите са свободни, като се организират разходки из града, посещения на плажа, продължителни вечери на открито с много манджа и пиене и други подобни благинки. Все пак комуникацията се осъществява много по-лесно в неформална среда.

Хора: Както казах, основната цел на събитието е да се опознаем с други студенти, да създаваме връзки. От подобно място си тръгваш с толкова много впечатления, че сякаш главата ти ще експлодира - особено когато всички хора наоколо имат сходни интереси. Изпадаш в такава еуфория, че няма накъде повече и оставаш с дълбокото сладко убеждение, че има стойностни млади хора не само у нас. А и се оказва, че различията не са толкова големи - всички обичаме sea, sun & fun ;-)
Не мога по никакъв начин да изразя с думи колко добре се чувстваш в такива моменти, с колко позитивна енергия и планове за бъдещето, с колко еуфория и нови идеи се зареждаш - само някой, който е бил на подобно събиране, може да ме разбере. Преди, когато се занимавах с театър и ходехме по театрални фестивали, беше същото. Въпреки, че ти се събират средно по 3 часа сън на вечер, имаш усещането, че можеш да повдигаш планини. Да си призная, въобще не ми се прибираше.





1 comment:

Anonymous said...

"Малкото сладко филмче" е страхотно.



И впрочем...



Добре дошла !!!