Thursday, July 26, 2007

1984

В последно време много се говори за повече от смелите постъпки на българските власти спрямо хората, които си позволят да изразят свободно мнението си в Интернет. Събитията наистина придобиват застрашителни размери, а ситуацията започва да напомня поразително преживяното от Уинстън Смит в "1984" - в крайна сметка Мишел бе "официално предупреден", защото споделя размислите си в Интернет-дневник!


Поради тази причина в chat.idg.bg спретнаха една доста добра дискусия на тема Докъде се простира цензурата в Интернет? Казвам "доста добра", защото хората, които бяха поканени, бяха навътре с Интернет-средата у нас (и не само у нас), а гостите, които се включиха, в по-голямата си част бяха доста интелигентни млади хора с прогресивни възгледи.

За жалост обаче, господин Явор Колев, ръководител сектор "Компютърни престъпления" в ГДБОП, имаше малък проблем с Интернет връзката. Явно Вашингтон, където Колев се намираше по време на дискусията, може само да завижда за бързите квартални LAN-мрежи в милата Родина - все пак в чата имаше доста хора, които бяха отделили време от обедните си почивки (или просто се бяха скатали от шефа - като мен :) , за да чуят мъдрите слова на джедая от ГДБОП, но смущенията в Силата не му позволиха да говори много.

Искрено се надявам проблемът да е бил в американската мрежа, а не в личния процесор на г-н Колев. Все пак той се съгласи да уредим една офлайн среща, на която блогърите да зададат въпросите, които ги вълнуват. Например:
- Какво нередно има в случая Мишел - касае се за разпространение на информация (право, гарантирано от чл.41 на Конституцията)?
- Защо тенденциозно се избират отделни лица, когато има много други, публикували същата информация?
- Защо именно ГДБОП се занимава със случая?
- Как би се оправдало контролирането на Интернет, защото тезата "медия, използвана от престъпността" важи и за телефоните, но никой досега няма спрян телефонен абонамент, заради пропагандиране на нарушаване на обществения ред?
... целия лог на дискусията съм качила за сваляне.

Въпросите бяха твърде много. Отговорите, за жалост, съвсем липсваха. Оставам с надеждата (може би малко наивна), че от ГДБОП ще намерят начин да обяснят действията си пред "сърдитите млади блогъри" (страхотно име ни излезе!!!). Но този път ще чакаме истински отговори, а не просто отчитане на дейност за пред медиите - би било крайно некоректно подобна дискусия, където говорят само хората от едната страна на барикадата, да бъде представен като "ефективен диалог от страна на Дирекцията, която иска да поддържа тесни отношения с младите Интернет-потребители и т.н., и т.н."





3 comments:

Anonymous said...

Тази дискусия е била просто парад на недоволството - само въпроси, реплики и извинения. Но при тях това е нормалният режим на работа - дълго мислят, почти не действат(освен когато могат да извършат някоя глупост) и винаги пропускат нещо(обикновено всичко смислено).
Предлагам вместо да следят блоговете и да се заяждат, да започнат да раздават награди - за социално значим блог, за добре позиционирано политическо рамо и т.н. Зашо ли ?! То май и останалото, дето го вършат, не им е в работата. Така поне някой ще започне да ги уважава...

Unknown said...

МВР все още живее 17 години назад във времето.Въобще дали знаят какво значи свобода на словото,чат,блог,форум ...
Все пак май покрай последните събития им се наложи да разберат :)
Ние обаче няма да се откажем от свободата си в името на общото "щастие", нали ?

voxy said...

Добра асоциация с брадър-а на Оруел, а ГДБОП се занимава със случая вероятно зарадо О-то в името си. Може би по-подходящо име би било ГДБОБ(-логъри), след като резултат от борбата с престъпността им не се вижда.