Wednesday, April 25, 2007

"Да уловиш Слънцето"

Слънчевата енергия е темата на bTV Репортерите тази неделя. Филмът "Да уловиш Слънцето" ще представи на зрителите практични решения от Бавария за пестеливост и грижа към околната среда. Репортерът Кристина Баксанова и операторът Борис Пинтев ще покажат как баварците намаляват сметките си за ток и защо германски домакинства сами произвеждат и продават енергия на общата електроразпределителна мрежа. Зрителите ще видят как ученици се обучават за слънчеви техници в професионална гимназия в Мюнхен и ще разберат защо тази специалност е въведена в училище.
Нарастващите цени на петрола и проблемите с доставките на природен газ налагат и друга "мода" сред баварците - да шофират автомобилите си със салатно олио. Дори в Мюнхенското летище са решили да заместят част от дизеловото гориво за автобусите с олио от рапица.
actualno.com

---
Ето нещо интересно - все пак не познавам човек, който някога да е бил приятно изненадан от сметката за тока. А ако можем да намалим собствените си разходи и едновременно с това да помогнем на планетата, май няма какво да се чудим!
Единствената ми надежда е "баварската мода" скоро да стане практика и у нас. Крайно време е да се научим да използваме пълноценно възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) - а България е идеално място за производство както на слънчева, така и на вятърна и друга алтернативна електроенергия. Ако се интересуваш как се развива използването на ВЕИ у нас, виж тук. Сравнението с Бавария все още не е в наша полза, но популяризирането на идеята е добър начин да започнем.

А ето и мнението на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров относно енергийната ефективност в България.





No comments: