Tuesday, April 24, 2007

Гласувай!

Евроизборите наближават. Дълбоко вярвам в правото на избор и смятам, че именно от нас, младите, зависи в каква посока ще се развива страната ни. Не искам да напускам България, затова съм още по-силно мотивирана да изразя мнението си като упражня правото си на глас - не гласувам за определена партия, а за партийна философия, която в най-голяма степен съвпада с личните ми възгледи или поне в най-малка степен се разминава с тях.

Мразя извинения от типа "Ама те всички лъжат", "Това са само обещания" и т.н. Да, съгласна съм. И аз не вярвам на политиците, а още по-малко по време на избори. Но веднъж чух едно изявление, не помня вече от кого и къде, което много ми допадна:

"Ако не гласуваме, после нямаме право да се оплакваме."

Хвърлям тази мисъл в лицето на всички нихилисти, които ме убеждават, че няма смисъл да се гласува, защото "хората на върха" и без това контролират всичко и гледат само как да се нагушат. Мразя апатията, още повече когато идва от млади хора, които би трябвало да търсят как да променят света, вместо да се пускат по течението. Ако ме наречете романтична идеалистка, само ще ви благодаря! :-)И тъй като смятам, че най-добрият вот е информираният такъв, ви представям сайтовете на партиите, които се нареждат на първите места според социологическите проучвания в момента. За да не ме обвинят в скрита агитация при подреждането на партиите, списъкът е съставен според настоящия им рейтинг (по данни на НЦИОМ от изследване в периода 10-17 април):

1. БСП (23%)

2. ГЕРБ (16%)

3. ДПС / Атака (по 8%)

5. НДСВ / СДС (по 4%)

7. ДСБ (2%)

No comments: