Tuesday, May 8, 2007

Дискусия без тема

България няма да бъде сред най-засегнатите от глобалното затопляне
Според глобалните климатични сценарии за България към 2050-2080 г. температурата в страната ще се увеличи от 2 до 5 градуса, сочат данни на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.
Това посочи екологът на Община Долна баня Радослава Костадинова по време на международен уъркшоп в рамките на европейския екологичен фестивал в град Долна баня.
actualno.com
--

Такова заглавие направо ме кара да се чудя на кой свят живея... При положение, че целият (цивилизован) свят чертае апокалиптичните сценарии на глобалното затопляне не в следващите 50, а 20 години, у нас все още се дискутира темата "Глобално затопляне - що е то и има ли почва у нас?"

Да, в следващите два абзаца на статията се обяснява, че и малките промени в климата са значителни и т.н., но трябва да се запитаме нормално ли е журналистите да поставят въпроса под формата "Абе няма нищо страшно... ама всъщност май е малко опасничко - напомняне за тези, които четат статията до края"?

Само един пример без коментар - днес морето в Балчик се отдръпна с повече от 15 метра навътре само за една минута. И един въпрос - кой софиянец видя сняг тази зима? За какво "слабо затопляне" (по думите на г-жа Костадинова) говорим тогава?!





No comments: