Sunday, April 22, 2007

За Земята

На 22 април се отбелязва Международният ден на Земята. Днес би трябвало да се замислим за негативното влияние, което човекът оказва върху природата. Като че ли хората са най-големите неблагодарници - бавно (а в последно време и доста по-бързо) разрушават това, от което произлизат и на което в крайна сметка дължат съществуването си. Замърсяването, продукт на човешката дейност, всъщност е катастрофален план за собственото ни самоубийство. И определено консуматорското отношение към света по философията на Мечо Пух "Колкото повече, толкова повече" не помага на Земята.


А би трябвало да се отнасяме с уважение към природата, която ни храни и отглежда. Би трябвало да се стараем да я облекчим максимално, вместо да грабим с пълни шепи от богатствата й и да и връщаме само вредни газове, пестициди, трудно разграждащи се химикали.

С радост все по-често откривам в общественото пространство (както по света, така и у нас) дебати и инициативи в подкрепа на екологичното равновесие на Земята. От опитите да се възстанови природният баланс, или поне на първо време да се спре влошаването му, зависи не само бъдещето на идните поколения, но и нашия собствен живот. Защото става все по ясно, че екологичната катастрофа при настоящия темп на световно развитие е не само неизбежна, но вероятно ще се случи съвсем скоро.

---
История: Днешният празник започва през 1970 г. в Съединените щати като съвсем осъзнат протест срещу неприятните неща, които се случват с околната среда заради малко глупавото поведение на човека.
Gorichka.bg





No comments: