Saturday, December 26, 2009

Google Wave маха за сбогом

Още от средата на декември навсякъде четем "Топ"-класации на събития, грешки, успехи и какво ли още не - както за 2009, така и за цялото първо десетилетие на новия век. Ето, че и бебчето Google Wave се включва в годишните обобщения:



Wave дори не видя началото на годината, но пък добре се справя с обобщаването й. Видеото е и много добър начин да бъдат представени функционалностите на платформата, които още са неясни за доста от потребителите - дори маркетинг гуруто Shel Holtz споделя, че още не е разучил напълно възможностите на Вълничката. От Mashable наричат клипа "още една интелигентна употреба на Google Wave като средство за създаване на видео-съдържание". За мен то е и добра демо-реклама, която повишава информираността на потребителите. Това е изключително важен етап при въвеждането на всяко технологично предложение, което неминуемо включва промяна в навиците на потребителите и се свързва с известна доза неувереност и нежелание за промяна. Все пак ако си свикнал да се държиш по определен начин в интернет-пространството и да ползваш съответните инструменти, от теб се изисква голяма доза гъвкавост и извървяване на процес по "приучване" към новото. А за такова мултифункционално нововъведение като Wave се изискват още повече усилия за обучаване на потребителите. Темата за обобщението на 2009 е добре избрана, защото позволява на видеото да бъде адекватно към настоящия момент - така най-лесно се привлича внимание.
От Google за пореден път доказват, че имат добри идеи как да пласират новото си предложение, след като около Деня на благодарността показаха как би изглеждало създаването на Декларацията на независимостта в Wave. Естествено, САЩ е първият пазар, върху който компанията се фокусира, затова и темите, които използват за подобни рекламни видеа, са свързани с интересите на американците - не очаквайте сред събитията в клипчето за 2009 да е включено избирането на Бойко Борисов за премиер, въпреки общочовешката значимост на Генерала.

Сега определено се чувствам склонна да поровя още малко във функциите на Google Wave. Kоледно предложение: Ако и на вас ви е станало интересно, мога да ощастливя 20 човека с покана - пишете на vas[точка]valch[в]gmail[точка]com - "first come, first served".

___
картинка: kmwaves.org





1 comment:

Иван said...

Еха, интересно клипче, готин текст. И всичко е така ;-)

Само заглавието ме подведе. Поздрави!