Wednesday, December 23, 2009

Ние не сме като вас!

Казват, че трудът е направил от маймуната човек. И щом работата е основен начин за видово разграничаване, няма защо да се учудваме, че всяка професия е свързана с определени стереотипи ("PR = мазни лицемерни манипулативни гадинки"), които се прикачат на човека заедно с работната му позивна.

Всяка организация обаче може да накара тези често неласкави нагласи да работят за нея. Самоиронията, както може би стана ясно, е един от любимите ми подходи за себепредставяне. Затова и толкова много ми допадна една серия от видеа на Intel. Стереотипът ни учи, че IT-хората са едни мноооого странни индивиди с доста "интригуващи" разбирания за света около тях - нещо като кръстоска между Айнщайн и Мистър Бийн. И компанията по забавен начин се възползва от представите на non-geek простолюдието:



Освен за шегите, може да получите вътрешна информация и за работата в екип, колегите, корпоративните партита (подходящо за сезона, нали?), драсканиците и работните привилегии.

Това, което ми допада в серията клипове, е че придава на компанията човешки облик и същевременно ясно я разграничават като креативна и забавна, а не просто интелигентна. Доста трудно постижение, ако се занимаваш с производство на някакви електронни чарколяци, за чиято функция доста малко хора са наясно. Хуморът е добър начин за изграждане на "олекотена" версия на корпоративната ти идентичност и кара потребителите да погледнат от друг ъгъл на компанията.

Е, нищо не е перфектно. Краят на клиповете по типично американски начин показва сплотеността на екипа, мултикултурната среда и (почти стерилната) чистота на корпоративната атмосфера. Само тази част от спотовете не ми допада - изглежда изнасилено изкуствена. Но пък като цяло кампанията ми хареса.





4 comments:

Maggie said...

И аз много се забавлявах с тази серия реклами на Intel. Да не забравяме и тази с рок-звездата: http://www.youtube.com/watch?v=jqLPHrCQr2I

Unknown said...

Много спот, много нещо :)

Anonymous said...

А ето така ИТ-то виждат останалите отдели:
http://images3.webpark.ru/uploads54/pod02/17_podborka_75.jpg

Anonymous said...

Колко отдавна не се бях смял толкова на компютърни майтапи. Мисля, че откакто гледах IT Crowd или четох това: http://donangel.h1.ru/lc.html
Направо ми направи празника, дето се казва! Честита Коледа!