Saturday, October 17, 2009

СиВи както никога ПреДи

Учудващо е, че интересът ми към любопитни решения за създаване на CV винаги се засилва в периодите, когато най-малко се интересувам от търсене на работа. Но няма да пропусна и този път да споделя нещо, което привлече вниманието ми - а именно доста креативен начин да визуализираш всичките си положителни страни и да изпъкнеш сред цялата сива маса от типични CV-та на конкуренцията за дадена позиция.




Всички предложения може да видите тук.

Подобно представяне определено ще накара работодателя да обърне внимание на предложението ви. Доста често основен проблем при кандидатстването за работа е това, че просто не ви забелязват - все пак и HR-ите са хора и справянето с големи количества кандидати прави трудно отсяването на точните лица за привикването им на интервю или друга форма за запознаване с конкретната позиция. Особено в настоящата ситуация, когато пазарът на труда буквално е залят от високо квалифицирани кадри, които търсят работа.
Друг плюс на креативно представеното работно резюме е фактът, че всеки документ, който представяте, по някакъв начин говори за самите вас и за отношението към работата. Съответно, едно добре направено CV говори за творческите ви качества и за отношението към детайла много повече, отколкото ако просто напишете, че притежавате творчески качества и сериозно отношение към детайла. Формата на представянето ви носи също толкова информация между редовете, колкото в написаното, точно както невербалните знаци предават много повече информация от думите при разговор лице в лице. Винаги ми е било забавно да прочета "внимание към детайлите и перфекционизъм" в текст, който бъка от пунктуационни грешки и е с лошо форматиране.

Естествено, отново правя уговорката, че примерите тук са подходящи за определени ситуации, позиции и типове индустрии - ако си дизайнер или рекламист, такова нетипично изпълнение ще ти помогне, но за един адвокат не е най-подходящият вариант. Контекстът определя правилността на презентацията.





1 comment:

Емил said...

Зависи човек къде кандидатства. Някои фирми или шефове мразят да си губят и без това ценното време в разглеждане на "играчки". Други имат определен начин на приемане на кандидати: бланки, формати, снимки и т.н. Но иначе има интересни идейки... :)