Tuesday, October 6, 2009

По едно за всеки ден

Днес сутринта си отворих RSS-агрегатора и ето какво спретнато посланийце ме посрещна:

Супер! Ако чета по един материал на ден, ще си имам за цяла година. Само че натрупването на информация не спира, а свободното време, особено когато учиш и работиш едновременно, е един неоценим дефицитен лукс. В Интернет-реалността намирането на информация не е проблем, но ориентирането и ефективното "движение" в тази претрупана среда става все по-ценна способност. Моето решение засега се корени в следното:
  1. Разпределяне на фийдовете в Google Reader по папки, съобразено с тематиката. Съответно се научих да не се притеснявам от общото число непрочетени материали, с които наваксвам поетапно, а да свеждам до минимум "спешните" неща, като другите чета, когато съм в настроение - например събота сутрин започва с чаша кафе и преглеждане на постове за фотография, вечер след работа се отдавам на лентяйстване със забавни блогчета, а когато имам прилив на желание за образоване, се потапям в материали с професионална насоченост.
  2. Следя споделените линкове в Twitter и ако излезе нещо интересно, което не мога да прочета на момента, то се запазва във Favorites. Може би не е конвенционална употреба на опцията, но пък е лесна за достъп и през мобилно устройство, а спестява доста време. Друг вариант е retweet на информацията и откриването й в собствените ми туитове по-късно - все пак е доста по-лесен вариант от това да си блъскам главата в опит да се сетя кой точно е пуснал това, което е привлякло вниманието ми.
  3. Ако случайно попадна на нещо по алтернативни пътища и не искам да го туитвам, то влиза в папката "2C" на Bookmarks (заглавието може и да звучи странно, но заема по-малко място в toolbar-a от "To see") Този метод обаче е удобен само ако ползвате постоянно една и съща машинка. Аз си ходя с лаптоп и ми е много добре. Така и не свикнах с ползването на Google Bookmarks. Ако пък сте особено навътре с идеята за споделянето, може да го включите в Digg, StumbleUpon или нещо подобно, като трябва да се подготвите, че скоро и това ще бъде невероятен източник на нови и нови купища информация.
По този начин всичко е (що годе) ясно и подредено, а аз имам доста ясна представа къде трябва да хвърлям по едно око, за да се информирам.

Сега бавно, но прогресивно очите ми се уголемяват в трепетно очакване да прочета как вие се справяте с информационното преяждане?

___
снимка: Bo Madsen





9 comments:

MARFI said...

О имам честта да съм първи :)

Аз ползвам предимно, wait for it... favit.com :)

Четецът ми винаги е на 1000+, НО не се притеснявам, защото важните за мен неща си ги получавам в тематичните групи, който съм си създал и към който съм приложил специални филтри според интересите ми.

То е като да имаш четец не само с папки, но и с активно филтриране кое да влиза в папките и кое не.

Ето например в favit.com/cycling с един поглед задоволявам глада си за новини свързани с колоезденето като инфото пристига от около 15 източника и се филтрира спрямо това което ме интересува.

Ако нещо ми хареса го гласувам, за да си го имам запазено за после, ако не ми харесва просто го изтривам - as simple as that :)

Относно twitter... от една страна ми е част от wait for it... favit :) От друга самият favit го сканира целия по зададена от мен дума и така за секунди си правя pressclipping за всичко което ме вълнува.

Сега само чакам да свържем и facebook и вече няма да имам никакви проблеми с никакво пренасищане, пренатоварване, преинформиране и тн. :)

Anonymous said...

Колкото и да се оптимизира процеса на получаване на информация, всеки стига до момент в който просто идва твърде много, дори да е само тази която искаш. Решението са го измислили америкнаците преди доста години - outsourcing. Като последиш известно време някой, може лесно да видиш какво чете и какво пропуска след себе си, и съответно да му се довериш за в бъдеще като махнеш някои от източните си и съответно намалиш белия шум от неинтересни статии.
А в крайна сметка съм забелязал че наистина интересните неща рано или късно стигат до теб дори и по съвсем неочаквани източници.

MARFI said...

Много си прав!

Но все пак, понякога потокът от съдържание, който ти генерират тези "комбайни" да ги наречем, които вървят пред теб и жънат широкото информационно поле се размива от някой и друг... quiz :)

Трудното в този случай е да откриеш точните потребители, които да ти носят точната информация с точната честотност :)

hkdobrev said...

Като спомена Google Bookmarks тази услуга не е интегрирана с почти нищо, което да ти свърши работа. Но ако си инсталираш Google Chrome 4 , т.е Dev рилийза ще имаш възможност да преглеждаш всичките си отбелязани страници в Google Docs и май синхронизира и с друг компютър.

Друг вариант е Opera Link. Ако ползваш Opera на компютъра и Opera Mini на телефона всичко минава през сървърите и е винаги едно и също. Дори няма нужда да помниш на кое устройство, компютър или лаптоп си запазила важния линк.

Сори за рекламния тон :D

Unknown said...

Marfi, Favit много сериозно го разглеждам,а скоро почвам и сериозно да го ползвам :) Наистина е много удобна система.
Outosourcing-ът наистина е добра идея и спестява много време. Въпреки това пак са ти необходими поне две гледни точки, за да си създадеш мнение. А и "рано или късно" днес не е приемлив вариант, защото докато изчакаш нещата да дойдат, те вече може и да са остарели и ти да си изпуснал шанса си.
А инфото за Opera и Chrome хич не е реклама, а полезна насока :)

MARFI said...

На мен пък решенията за GDcos, Chrome и Opera ми се виждат way too geeky и според мен не са решението на масовия потребител.

Само като се спомене Dev Edition и си ги изгонил :)

Бисер said...

Аз бих добавил, че е страшно полезно да се абонираш за няколко от най-интересните туитъри през RSS. Има хора, които постоянно могат да открият нещо важно, а аз не съм от тези, които преглеждат публикуваното съдържание през два часа. За тази най-бърза социална мрежа това вече ми е от голяма полза. Особено при някои чужденци, които се оказа, че споделят страшно интересни неща, но в особено неподходящ за мен часови пояс. Ако не го правех, щеше да съм изпуснал ценни неща, без дори да подозирам ползата от тези профили.

Иначе основна работа продължава да ми върши Google Reader, като се справям с лекота и при многото източници. Имам навика често да преглеждам списъка си и да го оптимизирам. Същото важи и за Twitter профилите, които следвам. Това ми помага и пести време.

MARFI said...

Бисере, чужденците са хубави хора :)

Някак си по-малко "шум" има в техните съобщения, но пак човеко генерираният поток ми е твърде цветен, за да го ползвам чист.

Виж, ако можех да подбера потребители, да филтрирам съдържанието им и да виждам последователността на ΡΤ's, @'s тогава предвиждам такъв живот, че само... wait for it... си викам дано :)

Бисер said...

@marfi - и така е много полезно, повярвай ми!
Когато добавям в Twitter някой непознат, почти не пропускам да се абонирам за него през RSS. След това почти никакво внимание не му обръщам на съобщенията. След около 10-15 дни поглеждам целия таймлайн в RSS-a на туитовете му и преценявам дали е имало смисъл да го следя. Ако е много интересен - дори си го отбелязвам. Ако споделя предимно лични неща и ненужна ми информация - веднага го трия и от двете платформи. Приемам, че ако някога стане интересен, все от някъде пак ще ми попадне линк и ще го забележа.