Saturday, August 29, 2009

Истанбул

Най-подходящият момент да си взема нов фотоапарат и да се впусна в аматьорски експерименти беше точно преди потеглянето на кратка тридневна екскурзия до Истанбул в средата на август. Дългото планиране се оказа плодоносно, защото се оказа напълно възможно да прелетим над най-важните места при точно разпределение на времето. Изпитахме пълния диапазон от туристически и не само впечатления и приключения. За тези, които не са запознати с града, искам да кажа едно: колкото и досадни да са уличните "PR-и" (викачи) на заведенията, дори и кичът да ви идва повече, Истанбул е красив, цветен и разнообразен град. Той не е просто двулик, а постоянно се мени пред очите ти като хамелеон с дългогодишен стаж. Ето и някой от плодовете на фото-ловуването, което се извършва непрестанно (дори и в 6:30 сутринта) и с ентусиазираната настървеност на класически начинаещ. Ще се радвам на коментари и забележки:



Каквото и да кажа повече, ще прозвучи клиширано. Искам обаче да препоръчам Orient Hostel, където ще ви посрещне Мехмед, който обича Елена Паришева, а също и автобусната компания Ентур Транс - за някой може и да са "гадни турци" с автобуси, които често се развалят (на отиване сме имали 20-минутна пауза за повторно стартиране на двигателя, която аз проспах), но по-разбран и отзивчив персонал никога не съм срещала в автобус.





4 comments:

Александър said...

Снимките са супер, което ме навява на въпросите колко аматьорски снимаш и какъв е тоя фотоапарат!?!

Unknown said...

Ами снимам сериозно от около годинка, но още не ми стига куража, за да махна уточнението "аматьорски". Апаратът е Nikon D60 с обектив Nikkor VR 18-55mm, нов-новеничък на 20-тина дни само.

Събина said...

Пожелавам ти някой ден да имаш време да се насладиш на града със спокойствие и без бягане от една туристическа точка до друга... :) Препоръчвам да пиеш кафе в малките заведения с наргилетата или да хапнеш риба на Галата... Прекрасно е. Както и разходката с корабче... Много го обичам тоя град.

Unknown said...

Ами аз май направих всичко, което препоръчваш :) Сандвичите с риба са мега яки, препоръчвам ги на всички, само внимавайте с костичките ;)