Friday, August 28, 2009

Офис бинго

За щастие, не съм от хората, които могат да се "похвалят" с работни срещи тип "И сам бих си прерязал гърлото, само и само да се махна оттук". Обикновено оперативките не се точат безсмислено дълго, вътрешните срещи по нови проекти минават в стегнат вид, а срещите с клиенти рядко превишават 2 часа. Въпреки това винаги съм изпитвала хипнотично влечение към въпроса как може да съществуват хора, за които навлизането в излишно дълги и безсмислени ораторски изстъпления в офиса е житейска мантра и начин на живот. На кого въобще му е приятно да слуша нищо незначещи въведения и съответно какъв мотив стои зад създаването им?

След като отдавна четох много добър пост на Сет Годин със съвети как да съкратим излишно дългите срещи (от които любима ми е точка 4 - "Махнете всички столове от залата."), ето и още нещо, което да раздвижи обстановката и да повиши ефективността по доста забавен начин. Барабанен туш и ето го - Bullshit Bingo. Идеята е проста - всеки участник в срещата получава бинго карта с отпечатани досадни офис-клишета и следи за използването на думите от останалите участници.
Естествено, майтапът ще е интересен за изпробване веднъж, но никой не мисли, че е дългосрочна стратегия за бизнес срещи. Все пак кратка употреба или дори бърз прелет над една две бинго-карти те кара да се замислиш колко е вредно ползването на бизнес-клишета и може да доведе до изкореняването им за създаване на една по-добра работна среда при вътрешни срещи (е, ако сте особено смели, пробвайте метода и при среща с клиент!).

___
снимка: Steve Kay





No comments: