Wednesday, April 22, 2009

Честито!

Няма как да не го отбележа: Честит ден на Земята!

Всъщност да кажа "Честито" днес ми е трудно, както ми е трудно да кажа "Честито" на Деня на победата. Това е по-скоро един от дните, когато трябва да се сетим за ежедневните жертви, които природата дава - и, разбира се, да се опитаме да ги сведем до минимум. Далеч съм от идеята да бия траурните камбани за бъдещето на планетата - Земята със сигурност ще оживее, просто не е ясно дали ние ще оцелеем с нея.

Като поздравителна картичка за днешния ден ви насочвам насам: 50 начина да помогнем на планетата. Знам, че много хора са скептични към възможността да се противодейства на климатичните промени и замърсяването чрез подобни действия - все пак големите корпорации са основните замърсители и те имат най-голямо влияние върху климатичните промени. Така е. НО! Количествените натрупвания на екологично отговорни действия могат да доведат до позитивни промени - не само в климатичния баланс, но и в начина на мислене на обществото като цяло, което ще помогне и за стимулирането на екологични действия на бизнеса. Тук важи същата логика, както при изборите: който не гласува, няма право да се оплаква и да търси отговорност на правителството. А който не си прави труда да угаси лампите вкъщи с какво право може да изисква устойчиви производствени практики от General Motors?

Малките промени също имат значение. Затова, моля, рециклирайте, пестете вода и електричество, ползвайте си повторно найлоновите пликчета и гасете лампите. Оказва се, че гледането на филм на свещи е доста по-приятно, както усетих през Часът на Земята миналия месец:

Холът ми между 8:30 и 9:30 вечерта на 28 март 2009





No comments: