Monday, February 23, 2009

Внимание

Вниманието към публиките винаги е добра инвестиция. Да накараш хората да се чувстват специални може да ти донесе много позитиви - WOM и подобряване на репутацията, спечелване на ответно внимание и т.н. От позицията на stakeholder оценявам много високо инициативата на кметството в Леуварден, където в момента се подвизавам.
Накратко, ситуацията е следната: от един месец живея в чужда страна и ще прекарам доста време тук. Когато си далеч от вкъщи, винаги е приятно да получиш поща, адресирана лично до теб. Още по-голяма е изненадата, когато първото ти лично писмо е от кмета на града:

А сега мотивите: Икономиката на Фризия далеч не е толкова развита, колкото Рандстад (южната развита част, включваща Амстердам, Ротердам, Утрехт и Хага) и според стереотипното мнение е дом само на фермери и крави. Но Леуварден, който е областният център на Фризия, може да се похвали и с друг източник на приходи, работни места и др. - висшето образование. В населението от малко над 90 000 се включват около 18 000 студенти. Градът е притегателна точка за международни студенти и цени този си потенциал, като се стреми непрестанно да го развива. Това предполага дългосрочен план и стратегия за привличане на още международни студенти.
Студентите са много важен фактор за развитието на града и съответно местната власт се стреми да създава силна връзка с тях. Ето защо всички международни студенти са поканени на среща с кмета.
Инициативата сама по себе си е любопитна. Определено съм впечатлена от ентусиазма на местната власт, въпреки че знам, че кметът не е подписвал ръчно всяко писмо, нито е измислил текста му. Все пак начинанието изисква сериозна подготовка. Освен разговор с кмета, студентите ще могат да видят отблизо дейността на общинския съвет, ще присъстват на скромен коктейл и ще получат подарък. Естествено, подобно начинание може да се организира много по-трудно в голям град като София например, но е добра стратегия за градове, които в известна степен са зависими от привличането на студенти.
Стилът на писмото е много приятен - топъл, сърдечен, приятелски. Ако и самата среща премине в толкова приятна обстановка, колкото предполага писмото, град Леуварден ще си спечели поне още един лоялен фен в мое лице. А това се свързва с блогване, писане във Facebook, хвалене пред приятели как съм пила кафе с кмета и други подобни. След което някой ще се замисли дали да не отиде на това приятно място с толкова отворени хора, ще кандидатства, ще дойде, ще получи покана от кмета... и т.н., и т.н., и т.н.





1 comment:

Бисер said...

Ако това го направят в София, аз не бих отишъл. Вероятно ще е, за да им направят по пълни досиета и ако може да им съберат акаунтите в социалните мрежи. :) Винаги е добре да се държат под око чужденците! Подаръче - ключодържателче с тайно вграден GPS и надписче "Вие сте в България". ;)

А сега сериозно - евала на кмета! Щеше да е още по-яко, ако беше кметица, ама нейсе...:)