Saturday, September 20, 2008

Скъпи, чуваме ли се?!

Комуникацията определено е едно от най-сложните човешки занимания - понякога вероятността да говорите един на друг и да се разбирате погрешно е валидна в 9 от 10 случая. Този банален, но много верен факт беше повторен точно десет пъти, но през различни гледни точки вчера.
Повод: Фестивал на средиземноморските театрални училища OLIVE'08, който се проведе в НАТФИЗ през изминалата вече седмица.
Начин: първи диалог на Петручио и Катерина от "Укротяване на опърничавата", изигран от двойки студенти, всеки от които играе на собствения си език.
Студентите са имали три дни за репетиции и работата им определено не е била лека. Голяма част от двойките не представиха нещо впечатляващо, но други бяха наистина добри - като например сърбинът и македонката, които само с един диалог създадоха, разведоха и отново събраха двамата герои. Много силни бяха и българката и македонецът, които със страхотно напрежение създадоха гласово-физически спор от 5 минути...
Както и да е - няма смисъл да го описвам, ако не сте го видели. Но изводът, към който водеше цялото задание на студентите, беше много точен - дори да говореха на един език, Петручио и Катерина пак нямаше да се разберат, просто защото са от различни планети. Щеше да е страхотно, ако двойките можеха да си говорят винаги за всичко, но може би най-лесният път е отвъд думите.
А иначе фестивалът се проведе у нас, съвпадайки с 60-годишнината на НАТФИЗ. Догодина се мести в Букуреш, Румъния. Съжалявайте с право, ако сте го изпуснали! :P





No comments: