Monday, September 8, 2008

Работа и локуми

Ако трябваше да си търся работа, сигурно бих се побъркала. Въобще нямаше да разбера каква е позицията, която ми предлагат. Вече няма продавачи, има продавач-консултанти. И това е най-елементарният пример. "Рекламен консултант" обикновено се оказва човек, който се занимава с продажбата на рекламна площ в печатни издания. Работодател получава CV, в което пише, че кандидатът има едногодишен стаж в сферата на маркетинга - като "мърчандайзер", който "допринася за повишаване на продажбите чрез рекламно представяне на продуктите на мястото на продажба, според утвърдените стандарти и указания". Това поразително ми напомня на общ работник в магазин... И за капак - днес реших, че искам да работя като манипулант. Не, няма общо с манипулатор:


Забелязвам тенденция: наименованието на длъжността се усложнява правопропорционално на нейната обикновеност. Сещам се за вица "относно екстензията на захароамилозния гел". А в националния класификатор на професиите и длъжностите няма нито мърчандайзери, нито манипуланти.





3 comments:

Anonymous said...

Забравяш да отбележиш и една друга тенденция по модела "всяка длъжност - мениджър". Престижно е да се бачка като мениджър по чистотата или мениджър по пощата...пардон комуникациите :)

Unknown said...

Оооо, да, много сериозна забележка и генерален пропуск е това :D

Unknown said...

Това е само след ден търсене на работа:
1. скараджия - фирма "Фараонката ООД
2.стругаро-фрезист

3.оператор на кафе автомати

4.журналист - фирма "Форнети"(искам да знам какви събития ще отрзява този човек-най-много изядени бутерки за ден?!)

5.мобилен тренер (след това могат да ти казват просто "тренер")

радвай се, че имаш работа, защото след висшето образование си всеки ден из подобни списъци:)