Saturday, June 28, 2008

"Не, благодаря" на безплатната реклама???

Някои неща в PR-бизнеса все още са ми твърде странни - не знам дали аз съм малка и не разбирам или съм права, а някои рекламни агенции са твърде закостенели.

В ерата на интернет е много по-лесно да разпространиш каквото и да било - идея, послание ... или, в по-комерсиалния ред на мисли, реклама за клиент. Така се появи цял дял от маркетинговата индустрия, свързан с вирусната реклама. Това е и причината да се учудвам всеки път, когато някоя рекламна агенция реши да отреже достъпа на милиони потенциални зрители до своя реклама в YouTube. Миналата седмица, пишейки за рекламата на Comcast, се натъкнах на добре познатия проблем - "достъпът до това видео е преустановен поради авторски изисквания от агенцията". Защо, защо, защо?!
Когато маркетолозите се пънат да измислят viral-чета, с които да привлекат вниманието на потребителите, наистина не мисля, че е логично или умно сам да си отрежеш възможността за безплатна реклама. От една страна, рекламодателят ще бъде доволен от допълнителната публичност. Рекламистите могат да изкарат много позитиви от вниманието на потенциални клиенти - всичко твое в интернет веднага става публично удостоверение за професионалнитети възможности (ако не вярваш, питай познатия ми, който си намери работа като мениджър комуникации в международна фирма през LinkedIn). Зрителите получават безплатно забавление, което сами са потърсили - без негативната нагласа на "задължителните" реклами по телевизията. Всички печелят - защо тогава да сваляме реклами от интернет?!
Може би за промяната в мисленето на рекламистите е нужно време. Може би има дотатъчно правни въпроси, които остават неизяснени при качването на реклами в мрежата - повишаване на хонорари на екипа при допълнителни "излъчвания" и т.н. Но все пак вярвам, че добрият професионалист може да познае добрата възможност, когато я види. И би трябвало да се научи да я използва - в своя полза и в полза на клиента. Защото ако агенциите не се променят, както казва Тери Пратчет, "ще ги завлечем на сила във века на Плодния прилеп"!





No comments: