Tuesday, May 6, 2008

Нещо ново

В неделя бях на кино в Mall of Sofia и видях нещо интересно, и то не в киното. Това е нов метод за реклама, който не бях виждала у нас. Случайно се заговорих с инженера от компанията, която разпространява технологията у нас и научих малко повече. Методът е канадски, предлага се у нас от скоро - оказва се, че канадците имат доста малко представителства в Европа. Състои се от две части: екран, който е поставен на известно разстояние от потребителя (в конкретния случай екранът висеше на 2-3 метра навътре в празното пространство на 3тия етаж на мола), и специална рамка, която улавя движенията. В двата горни ъгъла на рамката има сензори, които трасират движението и определят положението на предмета в рамката - пръстите на потребителя. Както много добре знаем, положението на една точка в дадена равнина се определя от две координати. Така движението се изобразява на екрана.
Тук технологията е използвана за реклама на нов продукт на Actavis с хиалуронова киселина (срещу бръчки). Надписът на екрана гласи "Изглажда бръчките" и потребителят прави именно това. Cool! ;)

Възможностите са доста, но рамката, на която са поставени сензорите, внася малко ограничение и не позволява "пълно потапяне". Лично аз виждам най-широко приложение за привличане на клиенти чрез интерактивни витрини на магазини. Доста хора ще се загледат по една подобна витрина. За жалост, все още не е развита възможността за 3D-трасиране, но се правят опити и скоро може и да има. Методът може да се използва доста креативно, като потребителят влиза в рекламата и участва в нея, което винаги е добре за привличане на внимание - например Dunkin Donuts са правили игра, в която на пода на мола (не запомних в коя държава) двама души могат с ритане да си подават интерактивна поничка. Сладка занимавка...





1 comment:

Летяща Калинка said...

Хей Васи! За първи път виждам този тип реклама, но наистина ме впечатли. Честно казано доста се издразних на печатния вариянт на тази реклама, защото е доста copy-paste, но този нов начин на представяне ми подобри цялостната представа за рекламата.

Поздрави :-)