Tuesday, February 19, 2008

Много накуп

Ето две галерии с интересни реклами - все пак най-лесно се учи с примери, нали? Това е може би най-дългата "Рекламна пауза" досега.

В последно време не ме впечатляват особено много реклами. Изпитвали ли сте чувството, когато разглеждате голяма художествена галерия, че в един момент всички картини вече ви изглеждат познати? Така е и при мен с рекламите - колкото повече гледам, толкова по-малко интригуващи, уникални и качествени екземпляри виждам. Все пак ми е интересно да знам какво се награждава и какво се счита за добро в рекламния бранш - полезно сверяване на личния творчески часовник. Та ето ви две селекции "кой е по-по-най" в две диаметрално противоположни направления на рекламата:

Суперкупата свърши - а това традиционно е Времето за най-добрите телевизионни реклами в САЩ. В Интернет имаше доста разнопосочни коментари относно качеството на тазгодишните реклами, като повечето клоняха към негативното. За да пуснеш реклама по време на Суперкупата, значи смяташ, че това е на-добрият ти спот в момента - рекламното време е безбожно скъпо и нямаш право на грешки. Advertising Age събра в една галерия всички реклами, излъчвани по време на Super Bowl - преценете сами колко от тях си струват изхарчените долари...

На 10 февруари пък завърши фестивала запечатна реклама AdPrint, който събра доста интригуващи европейски екземпляри. Ето как бяха оценени участниците от журито (справедливо или не съвсем?): всички победители и номинирани са тук.





1 comment:

Бисер said...

Моята оценка е доста категорична. Колкото и неуместно сравними да са AdPrint и Super Bowl,смятам, че AdPrint е далеч по-забележително събитие. Вярно, че докато едното е поредното съревнование по криейтив, другото просто се възползва от голямото внимание, за да продава. Но като че ли безумно скъпото излъчване и в някои случаи заснемане на рекламните клипове за Super Bowl, изобщо не оправдава очакванията. Малко са тези, които впечатлиха.
От AdPrint ми станаха любими идеите на "1861 Freddy Team" , "Antonio Montero/Fernando Galindo/José Mª Cornejo", "Ogilvy & Mather Romania"(макар и вече позната концепция), " Antonio Montero/Carlos Jorge/Félix del Valle" и особено "iza & uki" от McCann Erickson, Poland.