Saturday, December 15, 2007

A Tale of Two Cities

Полу-полярните температури все пак не успяха да преборят любопитството ми и в крайна сметка оползотворих вечерта с посещение в Дома на киното. Двата филма определено си струваха разкарването до центъра.

Едни млади хора са направили два интересни филма. Съвместната прожекция създава интересни паралели между два доста различни и все пак подобни града - София и Истанбул.

Първият филм "Навсякъде, но тук - очите на София" е интересен експеримент, който не подлежи на точна жанрова характеристика. Мога обаче да го причисля към категорията "интересни", особено след като разбрах, че е направен на практика без всякакъв бюджет. Ниското качество на използваната техника допринасяше за особения чар и ъндърграунд-усещане. Филмът е сбор от мини-истории за различни видове, населяващи софийското градско пространство. Интересната мозайка представя виждания за любимата ни столица, проследява движението на всеки от героите през забързания град. Обичана и мразена, София изниква фрагментарно в съзнанието и те кара да се замислиш за собственото си мнение и начин на възприемане на urban-средата, която за повечето от нас се е превърнала в по-привично място за живеене, отколкото чистия природен хабитат.

Втория филм със заглавие "Изкуството и градът - пътуване до десетото биенале в Истанбул" представлява портрет на града в контекста на конкретното арт-събитие. Интересно е да се види как организаторите на биеналето са свързали отделните части на града със събитията - като жив организъм средата влияе на представяните творби и им придава напълно нов смисъл. Организаторите са избрали много приятен начин чрез различните арт-инсталации да накарат гостите да открият същността на Истанбул, вместо да ги затворят в задушни галерии и музеи. Чрез изкуството се обръща внимание на тежки социални проблеми на градската среда като глада, мизерията, миграционните процеси. И въпреки горчивия привкус, градът остава все така колоритен и екзотичен, приютявайки странна хетерогенна смес от индивидуалности.

Автори и на двата филма са Фабио Фереро, Галя Димитрова и Никола Замбели ("NoSleepNoFood" production и xin!WashingBrain automatisms production). Благодаря им за приятно прекараната събота вечер!





No comments: