Friday, November 2, 2007

Усмивката на Миро

Препоръчаха ми новата песен на Миро (едната половинка от дует КариZма) и преди малко я чух. Песничката не е лоша, но не тя ме заинтригува, а клипът към нея. Хм, май няма нужда да питам кой го е спонсорирал, предвид следните кадри:

А същото така и тук:


Възможно е аз да съм в грешка. Възможно е просто болното ми, промито от рекламната индустрия съзнание да вижда лога на известни фирми там, където те не са поставени преднамерено. Всъщност възможно ли е? Ако лирическият герой в песента просто е щастлив, има хиляди начини, по които това може да бъде внушено, дори има десетки начини да се изобрази усмивка. Но май загадъчната усмивка не е никак загадъчна. Спомням си, че се беше появила и в един друг български клип, в момента не мога да се сетя точно кой.

Скритата реклама винаги е поставяла етични въпроси (но все пак кой рекламист или маркетинг директор ще се съобразява с такова разтегливо понятие като етика?) и не смятам, че в случая евентуалното "спонсорство" може да оправдае залагането на толкова явни знаци. Този синдром говори и за друг плашещо явен факт. Явно българските музиканти трябва да правят всякакви компромиси, за да видят реализирани проектите си - не е чудно, при подобна защита на авторското право и при подобна културна политика...





1 comment:

Летяща Калинка said...

Васи, ето още няколко "скрити" усмивки:
http://flyingladybug.blogspot.com/2007_06_01_archive.html

Най-долу - кадри от клипове на Каризма, Д2, Орлин

Кой ли наднича от екрана... :)