Tuesday, October 16, 2007

Нелепо!!! (за градските неволи)

Кристофър, това е просто нелепо!
- подпис в един форум

Има дни, когато дори малки неща могат да те изкарат от кожата ти. А има и такива дни, когато много сериозни неща те изкарват от кожата ти. Днес беше по-скоро от втория тип дни.

Наистина е просто нелепо! Нелепо е 25 минути да чакаш поне един от двата тролея да се появи на спирката. Нелепо е да мръзнеш и да се чудиш кога най-сетне ще те огрее величавата гледка на чифт приближаващи се по жиците жълти тиранти (или може би "жартиери", зависи кое ви допада повече). Нелепо е да се отъркаш в половината многопочитаеми жители и работници от района около Красно село. Нелепа е гъстотата на населението, която може да се реализира в градския транспорт към 7 часа вечерта. Нелепо е превозните средства да идват по две наведнъж, въпреки че покриват почти същия маршрут (или, още по-добре, да идват два броя ОТ ЕДИН И СЪЩИ НОМЕР) - не мога да разбера дали трябва да се топлят, да се водят или да се пазят едно друго?!

Нелепо е в центъра на града всичко да е лъснато, а в крайните квартали градинките да са заринати с боклуци. Нелепо е всяка вечер да тренирам котешкото си зрение поради липса на осветление пред блока и опасността да си огъна тънките глезенчета из люлинските потайности. Нелепо е да вървя по шосето, защото колите са се разположили комфортно на тротоара. Нелепо е при първия по-обилен дъжд шахтите да се задръстват и улиците да се превръщат в подобие на венецианските канали (но без следа от романтика). Нелепо е всяка сутрин навсякъде да има задръствания. Нелепо е градинките мистериозно да изчезват и на тяхно място също толкова мистериозно да се появяват бензиностанции в опасна близост до жилищни сгради.

Идват кметските избори и всички обещават и обещават - но който е щедър на думи, обикновено е твърде пестелив на дела. Ако все пак гласувам за някого (ако дотогава не ми окапят пръстите от премръзване по спирките!), той трябва да има ясна и приложима визия за развитие на инфраструктурата в столицата. Все още такава личност не се е появила - много блогове, беседи и разговори (тези дни, когато най-накрая ми остане време, ще разгледам и ПР-страната на кметската кампания тук), но малко реални неща: кандидатите говорят много, но казват малко. Докато ситуацията не се промени, столицата ще си остане едно твърде нелепо място за живот!

PS Искам да отправя неизмерима благодарност към великия Frank Sinatra за страхотната музика и към Бог за създаването на ментата (чаят е жестоко средство за разтоварване от стреса) - не знам как щях да се оправям с нервните кризи, причинени от градските неволи, без тези две неща!





4 comments:

SimensC35 said...

васи, сори ама такъв е живота.Не оячквай да се промени, приеми го и давай напред.Всички се дразним, но съм сигурен, че това далеч не е най-големия проблем на който и да било, а ако е - толкова по-добре за него.Стискай зъби и чакай метрото.Рано или лъсно ще стигне и там.
Чиърс!

Unknown said...

Дам, всъщност не съм толкова празен идеалист, колкото изглежда от този пост :) Просто се нервирам от неуредиците, защото губят от моето лично жизнено време, а то не е толкова много - има-няма 70тина годинки, ако съм късметлия.
За демокрацията няма какво да си говорим - изборите са си просто прах в очите и ако не ни управлява една мутра, ще ни управлява друга. Поне хубавото на популизма на някои мутри е, че от време на време виждаме някакви резултати - например нови пейки по централните градинки и осветени сгради (макар и само в центъра). Вярно, че Цариградско е като "Тих бял Дунав се вълнува" и в крайните квартали няма кьорава лампа, но поне ни е поизлъскан центъра за пред чужденците...

Anonymous said...

Съвсем случайно попаднах на една интересна страница в това "отвратително място" интернет в което можеш да се загубиш също толкова успешно колкото и в Могадишу , / ако си там за първи път/ .....та тя е изпълнена с някакви тъпо крилати фрази ...но след вчерашния ден - 18.10.2007 - има една две много подходящи.....чети и се смей - "ако ти стиска" ....:-)
* Пазете се от деня, в който няма да има за какво да ругаете.
* Ако верига от събития може да се обърка, то тя ще го стори във възможно най-гадната последователност.
* Усмихвайте се...утре ще бъде по-зле.

Anonymous said...

"Най-умният винаги отстъпва" - каква велика мисъл! Тя обяснява господството на глупостта в света.