Monday, September 24, 2007

Обичам Америка!

Не се шашкайте! Тези, които знаят традиционното ми мнение за Великата Държава САЩ и нейния Мъдър и Вещ Предводител-Бушмен, да не си мислят, че някой ми е промил мозъка. Ще обоснова твърдението от заглавието като ви предоставя възможност да си поиграете на любимата ми игра "Открий десетте разлики":

1. САЩ:


2. България:

С благодарности на "Наблюдател"

Разлики по същество няма - и в двете клипчета необичайно много хора пресичат на една пешеходна пътека. Колите спират, чакат, шофьорите се нервират. Но в едното филмче звучи приятна музика и детски смях, а в другото - "Мафия". Е, малко по-различно е все пак, нали?

И така, само с няколко думи: Обичам САЩ, където децата могат да си правят майтапи без всякаква претенция за защита на определена гражданска позиция, а просто за забавление. Обичам я като контрапункт на България-та, където протести в защита на справедливи каузи не се разрешават, ако пречат на крупни бизнес-интереси. Обичам я, защото там може и да чуеш бибиткане на клаксони, но не и коментар зад кадър от типа "Абе не ги ритай бе, човек... Така не е нормално!"





4 comments:

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

Обичам я като контрапункт на България-та, където протести в защита на справедливи каузи не се разрешават, ако пречат на крупни бизнес-интереси.

пречат само на обикновените хора да се приберат от работа при семействата си или да отидат да пият някоя бира някаде или просто да си отидат вкъщи да си гледат мача
е в такива случаи си мисля че полицията трябва да ги опуха едно хубаво, защото това не е мирен протест а гражданско неподчинение, вандализъм или обикновена олигофрения, има как да се протестира така че да не пречиш на останалите , защото със сигурност подобно запушване на улици на корпоративния му клати кура от единия крачол в другия.
като запушиха улица раковски с кашони не пречеха на незаконните строежи а на обикновените хора да се придвижат, и тогава полицията трябваше да ги разпръсне с палките или шофьорите дето не можеха да минат трябваше да бръкнат под седалките да извадят големия ключ тръба или квото си имат за подобни моменти и да им начупят кофите
тва е от мене

Unknown said...

Написаното отразява личното ми мнение и не претендира за обективност. Смятам обаче, че щом ГДБОП започва да привиква блогъри, значи еко-активистите им пречат.
Относно методите на протест - не казвам, че флаш моб-овете са най-подходящият вариант. Доколкото си спомням, даже съм писала някъде, че не одобрявам на беззаконието да се отговаря с един по същество незаконен протест. Но го има и другия момент - доколко полицията има законно право "да ги опуха едно хубаво", ако протестът на активистите е мирен и доколко би била справедлива и законна саморазправата на шофьорите, ако им "начупят кофите"?

Anonymous said...

аз не говорех за гдбоп и привикване на блогъри а за тва че полицията има право да разпръсне тълпата с палки щом не разбират от дума, проблема е че после има да пишат рапорти и по телевизията (и блогърите ще пискат) как живеем в полицейска държава дето бият беззащитните. Ма като си беззащитен не значи че имаш само права без задължение да спазваш закона. Ако някой не го спазва тва не оневинява автоматично всички и не е извинение да се задръстват улици с кашони.
П.С.
Повече бой трябва