Friday, September 21, 2007

Приятни моменти

Отдавна не съм писала нищо за културни мероприятия - основната причина е липсата на такива през летния сезон. През топлите месеци всички интересни артисти заминават като прелетни птици по разни фестивали, джаз-фестове и други благинки за и без това облагодетелстваните собственици на бърлоги с изглед към плажа. Единствената причина, поради която обичам есента (въпреки безбожно депресарския пейзаж от сиви блокове, сиво небе и измокрени от дъжда сиви хора), е именно завръщането на целия културен екшън насам.

Открих моя личен културен сезон снощи с нещо доста нетрадиционно, но много интересно. Future Shorts е ежемесечен фестивал на късометражни филми и анимация. Международната Future Shorts мрежа включва още 19 държави, провеждащи редовни прожекции. Вече и България е част от това алтернативно семейство и ще можем редовно да се радваме на нови прожекции.

Премиерната прожекция се състоя снощи в клуб "Грамофон". Освен 11-те сладурски филма видяхме и специално подготвен пърформънс на група "Naria Inri Magaria" - нещо неописуемо безсюжетно, но силно въдействащо и готино (въпреки че го гледах на огледалото над бара - просто имаше доста публика на по-предните редици). След прожекцията DJ Стоян от Magrathea ни зарадва с новия си сет, от който чух неприлично малко - обвинявам надвисналата в съзнанието ми заплаха от сутрешна неадекватност, която винаги е вредна на работа.

Самите филмчета бяха доста различни като идея, тема и реализация. В така поднесения коктейл се откроиха "Обича ме, не ме обича" на Джамие Рафън (история за различните етапи, през които може да премине една любовна връзка, дори ако още не е започнала), "Лесни пари" на Фил Дюссъл (първият френски екшън, който да ми хареса, много добра операторска работа) и "Искам повече" на Дан Гордън (красив поглед върху пословичната азиатска дисциплина и спортна упоритост).

Ако сте пропуснали снощната премиера, първо си отделете две-три минути, за да се засрамите, а после отдъхнете, защото не сте изпуснали шанса си да видите 11-те мини-шедьовъра - на 26 и 28 септември от 20:30 може да ги гледате в Дома на киното. Горещо ви го препоръчвам!





No comments: