Wednesday, August 29, 2007

Батерия от боклук

Отговорите на всички въпроси се съдържат в Интернет - трябва просто някой да ти даде идея, посока на сърфиране. После темата се разплита почти самичка, само с няколко кликвания на мишката и няколко ключови думи. Ето например какво открих днес:


Проста система waste-to-energy (WTE). С две думи говорим за електрическа централа, която не работи на въглища или течно гориво, а чрез обработка на отпадъци. Вместо да организираме туристическа разходка на балите софийска смет до Цалапица, правим електричество от боклука. Това е добро екологично решение, а и икономически изгоден вариант. От една страна се спестяват средства за поддръжка на сметища, разходи за отваряне на нови, за транспорт на бали до отдалечени райони, за плащане на обезщетения на жителите в близост до сметища и т.н. Освен това се печели от производство на електроенергия. Две в едно - неочаквано добра комбинация, нали?!

Схемата за WTE-централи не е нещо ново - използва се още през 80-те години в САЩ, а вече е силно разпространена и в Европа. Европейската организация CEWEP (Confederation of European Waste-to-Energy plants) обхваща цели 340 електроцентрали, които работят чрез преработка на отпадъци и са разположени в 16 европейски страни (за цвят има и един член от САЩ). Тези сладурчета преработват 48 милиона тона отпадъци на година - за сравнение у нас годишно се произвеждат "само" 3,5 млн. тона битови отпадъци. В ЕС тази практика намира все по-широко приложение.

У нас също е имало планове за построяване на WTE-централа, но... Май няма смисъл въобще да го коментирам. По принцип не обичам хората, които само се оплакват колко е гадно в България, но не дават нито едно конструктивно предложение за подобрения. Ако случайно Бойко Борисов реши да изпробва своя метод на социологическо проучване (Моята социология, знаете ли как я правя - сядам на едно кафе и питам: "Какво мислиш за кмета?" - Б.Борисов) върху моята скромна персона, бих го попитала защо не се построи такава централа в близост до София - решаваме кардинално сагата по приютяването на софийските бали, а и ще има с какво да осветяваме общинските сгради, например. При един напълно възможен вариант за финансиране на проекта от фондовете на ЕС, инвестицията ще се изплати до 10 години, т.е. дотогава заемът ще бъде върнат и електроцентралата ще е започнала да работи на печалба.

В България обаче все още има вълци, които се облизват за апетитните месища на концесиите за сметосъбиране и сметоизвозване - следователно те предпочитат балите да се съхраняват не до Цалапица, а, ако може, на Марс. Колкото по-далеч, толкова по-голяма мръвка... Ако се построи WTE-централа, блюдото завинаги си заминава. Това е достатъчна причина подобен проект да не види бял свят - какво като е полезен, екологичен или икономически ефективен, щом не ни пълни джоба?!

За любопитните: Кратка информация за метода Waste-To-Energy, както и един внушителен доклад за прилагането му в САЩ (обърнете внимание, че говорим за доклад от 1993 година - досега системата се е усъвършенствала, но основната идея и принципи се виждат и тук)





No comments: