Saturday, July 7, 2007

Добър филм

Посипвам си главата с пепел за закъснението, като се има предвид, че това страхотно филмче е било показано още на София Филм Фест. Но просто не бих могла да го пропусна - изпълнено е на добро ниво не само технически, но и като актьорска игра (Илиана Коджабашева според мен слага в малкия си джоб Владо Карамазов, дори за кратките 15 минути). По-важната причина обаче е, че засяга сериозна тема и го прави не в стила на досадните здравно-обучителни филми, които помня от училище, а по интересен, младежки, разговорен начин.

Според най-краткото определение "Ти гониш" е филм за СПИН-а. Но това е вярно само отчасти. "Ти гониш" е нещо повече: филм за безотговорността, за пропадналата полова култура, за грешния избор и фаталните последици. Болестта разрушава няколко млади живота - просто защото никой не мисли, че ще се случи точно на него.

Ще кажа още, че филмът е създаден с подкрепата на Фонда за население на ООН (UNFPA), който е един от десетте спонсори на програмата на ООН срещу ХИВ/СПИН - UNAIDS. Проектът е отличен сред десет конкуриращи се сценария, които представят гледната точка на младите за проблемите, които ги заобикалят. И "Ти гониш" на Николай Мутафчиев (режисьор и сценарист) и Христина Апостолова (сценарист) печели - просто защото е добър. В проекта безвъзмездно участват Владимир Карамазов (Мартин, плейбоят на училището) и Деян Донков (барманът в дискотеката), а музиката е написана специално за филма от Димо Стоянов (от P.I.F.) и Спенс, който също се появява в последната сцена на филма.

Добре е, когато видиш нещо, направено с желание и хъс. Добре е, че има какво да те разчувства в едно гадно, вълче време,. Добре е нещо да ти върне вярата в съществуването на талантливи хора - на които им пука и които искат да споделят мислите си с другите и така да ги предпазят. Всъщност добрите неща не трябва да се описват с много думи. Вижте сами и преценете. А ако ви хареса, може да го изтеглите от тук.



Small print: Броят на живеещите с ХИВ по света през 2006г. е 39,5 милиона души. Около 2,9 милиона души са починали от СПИН през 2006 година. Към 23.11.2006 година в България са регистрирани 677 ХИВ-серопозитивни. 67% от инфектираните са мъже, а 33% са жени. Около 73% от ХИВ-серопозитивните са на възраст от 20 до 39 години. Най-засегната възрастова група е 20-29 години. Водещ е сексуалният /полов/ път на предаване на инфекцията-88,5%. По кръвен път са инфектирани 11,3%-8% чрез инжекционна употреба на наркотици, и 2,5% чрез кръв и кръвни продукти., а 1% - по вертикален път /от майка на бебето/. При половият път на предаване преобладава хетеросексуалният път - около 85%.





2 comments:

Anonymous said...

Чувал съм да казват, че един филм е добър, когато поне веднъж усетиш дълбоко в себе си болка. Видях огледало на истински болезнена реалност. Браво на целия екип ! И Спенс включително. :)

morch said...

Мдам и на мен мн ми хареса и въздейства! :)
Готин блог, поздрави!