Friday, June 15, 2007

Не бъди лош!

Познат ли ти е фактът, че човешката дейност е основната причина за глобалното затопляне? Тогава виж по-долу какво можеш да направиш. А може би твърдението ми те учудва? Тогава определено виж по-долу, за да се увериш, че съм права.

Щом даже Буш призна, че такова животно като глобалното затопляне съществува и трябва да бъде "изтребено до крак", значи ситуацията е станала много сериозна. Всъщност май няма нужда да убеждавам някого много-много, при положение че през месец май и юни станахме свидетели на съвсем луди климатични условия. Дори и днес ме изкъпа порой и ме опари слънце в рамките на половин час. Въпросът е вместо само да се оплакваме, какво можем да направим, за да помогнем на планетата да се излекува от вдигнатата температура. Земята все още има достатъчно сили, за да се справи със здравословните проблеми, ако успеем достатъчно бързо да вземем нещата в ръце - ако не вярваш, виж все по-оптимистичните данни за възобновяването на озоновия слой.

И ако още не си сигурен върху влиянието, което всеки (Да, точно на теб говоря! Не се оглеждай назад, за теб ставаше дума!!!) от нас оказва върху природата, ето лесен начин да се убедите: въглероден калкулатор, с помощта на когото да разбереш колко от парниковите газове в атмосферата са твое дело. Идеята като цяло не е нова, но от Gorichka.bg са направили много прост калкулатор, а най-важното - приложим конкретно за България. И още нещо - както винаги, в Gorichka оптимизмът надделява - можеш да видиш колко дръвчета трябва да засадиш, за да неутрализираш емисиите си и да не си в групата на "лошите замърсители".

По моите изчисления семейството ми трябва да се заеме точно с дузина фиданки за една година - като се замислиш не е никак много, но в никакъв случай това не ме успокоява. Продължавам да се опитвам да накарам семейството да намали въглеродния си отпечатък върху планетата. За да мога с чиста съвест да се възмущавам от безотговорното държание на останалата част от света към природата - и да се опитвам поне мъъъъничко да го променя. ;)





No comments: