Thursday, May 31, 2007

Великите тирани

Казват, че няма по-големи тирани от непушачите - първо разделиха заведенията на две, сега водят борба за пълна забрана на тютюнопушенето на публични места, а на всичкото отгоре по тяхна инициатива ще слагат и ужасяващо гнусни картинки по кутиите с цигари.

В този смисъл - честит празник! 31 май е обявен за Световен ден без тютюнопушене. През 2007 г. Световната здравна организация определи за надслов на Световния ден темата "Среда, свободна от тютюнев дим - затворените пространства без тютюнев дим. Създавай и се наслаждавай на 100% околна среда без тютюнев дим".

Да, съжалявам, хора, така е, а и все по-зле ще става. По принцип съм доста толерантна, но най-мразя да седна да се храня в заведение и някой от отсрещната маса да ми дими. Защото няма какво да се лъжем - разделението на зала за пушачи и такава за непушачи е доста условно на повечето места, а димът доста лесно се смесва.

И тъй като през голяма част от свободното си време се ровя из сайтове за реклама, ето какво правят по широкия свят, за да набият в главата на хората, че като пушат, вредят не само на себе си, но и на всички наоколо - на всички, които не искат, но нямат избор и реално също се тровят. Въпросът става още по-сериозен, когато осъзнаеш, че 85% от цигарения дим всъщност не се вижда, нито пък може да се помирише - тоест няма как да избягаш.



Направена е и серия принтове: виж ги тук, тук, тук и тук.

Опасността от заболявания, причинени от тютюнопушенето би трябвало да е достатъчен мотив да се откажеш от заниманието - но явно не е така. Признавам, че като заклет непушач нямам идея какво е чувството на зависимост, което те кара с треперещи ръце да ровиш из чантата за поредната цигара. Но хората нагледно обясняват кои части от тялото си залагаш на карта, пушейки: принтове на испанската организация ADESF (Anti-Fumo) 1, 2, 3. И наистина, учените често надценяват възможностите си да открият лечение на опасни болести.

И за десерт - една интересна инсталация против тютюнопушенето, доста добра визуална метафора.





No comments: