Thursday, October 22, 2009

Адаптация

Много добър материал пуснаха момчетата от BBH Labs за новите тенденции в брандинга.
Терминът Adaptive Branding е взаимстван от доклад на Forrester Research и за щастие на всички, които нямат излишни 500 долара за закупуването му, извеждат основни постулати по темата за гъвкавия подход в маркетинга. За да не стават обърквания - от BBH Labs споделят собственото си мнение по темата, а не това, което може да се открие в доклада на Forrester. Въпреки това смятам, че идеите са в синхрон с новите тенденции, които мастит-маркетолозите в Щатите прокламират под една или друга форма ("лилави крави", "6 пиксела" и всичко друго в този ред на мисли) и добре ги обобщават.

Та ето много накратко седемте основни акцента на поста - естествено, най-добре е да прочетете всичко в оригинал:
  1. В центъра на всичко трябва да стои доброто разбиране на целевите аудитории и потенциалните потребители като новите възможности за измерване дават изобилие от информация за демографските и поведенческите характеристики на тези, до които се опитваме да достигнем. Трябва да се използва точно селектирана информация, за да не се получи разводняване и загуба на фокуса, особено в интернет-средата.
  2. Революцията в бизнес модела и разбиранията на маркетинговия отдел трябва да се разпростре по всички звена на организацията - от разработването на нови продукти до отношението към клиентите.
  3. Все по-често се наблюдава работата в екип, който надхвърля границите на един отдел или клон на компанията, за да се стимулира взаимодействието и постигането на по-добри резултати - добрите идеи могат да дойдат от всеки служител.
  4. От създатели на огромни обеми съдържание марките се превръщат в "регулировчици" на информационния поток. Целта е клиентите да не се заливат с безсмислени послания, а вниманието им да се насочи към малък брой, но силно въздействащи комуникационни линии.
  5. Планирането на дейностите вече се прави за все по-кратки периоди, защото традиционният полугодишен маркетингов план не може да се адаптира успешно към динамичната нова среда.
  6. Изпълнението на комуникационните програми започва на все по-ранен етап от разработването им, като се разчита не на перфекционизъм още от старта, а на преориентиране на комуникацията според ранните сигнали на средата - вдъхновено от beta-testing концепцията.
  7. Времето на кризата помага за изчистване на маркетинговия пазар от слаби играчи и кара "умните" агенции да планират внимателно бъдещото си развитие, за да излязат печеливши, когато икономиката тръгне нагоре. Това е и подходящ момент за развитие на организационните умения и създаване на по-силен екип. Този акцент важи не само за маркетингови агенции, но и за всички други компании.
Естествено, тенденциите в Европа и конкретно в България вървят с леко закъснение спрямо тези зад океана. Пример: у нас компаниите все още се опитват да достигнат навсякъде и до всички вместо да "облъчват" потенциалните клиенти по малко, но ефективни канали (т. 4), особено когато става дума за "безплатната" среда на социалните мрежи. Но седемте акцента на BBH Labs са добър ориентир за това, което предстои да се случва и ще помогнат на специалистите да са с едни гърди пред промените в средата и в желанията на потребителите.

___
картинка: Tiki the Penguin





4 comments:

Иван said...

Отново полезно и приятно! :-)

Апостол Апостолов said...

Наистина- много полезни неща, поднесени много интелигентно.

Unknown said...

Ще приема, че става дума за оригиналния пост, хехе! :) А сериозно - и на мен ми е много полезно да чета подобни синтезирани материали вместо разляти книжки, които в 300 страници въртят около една и съща идея.

Anonymous said...

Впечатлен