Sunday, March 29, 2009

За естетиката и простотиите

Честно казано, не виждам смисъл да пиша подробно по темата, защото достатъчно хора се занимаха с проникновеното твърдение на г-н Паси. Както самият Иван Бедров обобщи, има лавина от недоволство сред пишещите в интернет. Интересно ми беше и как Нели Огнянова показа приемствеността в мнението на управляващите относно словото в Интернет. Ще добавя към списъка и г-н Сергей Станишев, който се скара на журналистите, че го питат глупости. (цитат от 15:03: "Орешарски? Спрете със глупостите!")
Щом всички управляващи са на едно мнение, предлагам още от утре да забраним всякакви долни неестетически прояви като списване на блогове, издаване на вестници, да не говорим и за създаване на радио или телевизионни програми. Както сме подхванали вълната, може и да си организираме едно общонационално аутодафе и да изгорим всички книги с изключение на "Под игото". Защото романът съдържа най-великата мъдрост, според която всички граждани трябва да живеят, за да няма повече неестетични прояви, притесняващи управляващите - че преклонена главица сабя не я сече.
Изумена съм от факта, че изявен дипломат на международно ниво като Соломон Паси може да си позволи да се държи по подобен начин в телевизионно предаване и наистина да покаже пълна липса на съобразителност - все пак г-н Паси, надявам се, осъзнава, че говори не просто от лична позиция, а от ролята на властимащ. Като начинаещ PR специалист ме изумява лекотата, с която толкова опитен човек плю на целия си имидж с една необмислена постъпка - е, репутацията на г-н Паси определено вече е дълбоко погребана. За всички блогъри (а дано и за доста повече българи) г-н Паси вече не е нищо повече от редови простак.
Тъй като се възприемам като част от блогърите в България, а не смятам, че пиша простотии, подкрепям инициативата и слагам банерчето, което виждате в дясно и което може да си намерите тук. И няма да спра да "пиша простотии". Защото вярвам, че с още малко упоритост от страна на блог-обществото у нас ще се случи така чаканата промяна в родния манталитет и окончателното прохождане на гражданското общество - то вече се е родило, но още едва седи самичко и лази неуверено. Но това е неизбежен етап в развитието му. Важното е, че се е родило.





No comments: