Wednesday, January 28, 2009

Мърфи е прав

Е, има някои неща, които дори най-добрите организатори на събития не могат да предвидят. Времето определено влиза в тази категория. Когато времето говори, и боговете мълчат. Или поне гледат лошо и си носят чадъри.
Въпреки тази неспособност, умният организатор винаги се подсигурява с вариант номер две. Събитие на открито? Дори да е през юли, пак не е зле да се подготвите с близка алтернатива при наличие на силен летен дъжд. Иначе ще трябва да раздавате дъждобрани и хапчета против простуда.
Наскоро бях от другата страна - не на организаторите, а на "организираните". Разходка из града за опознаване на забележителностите сама по себе си е супер идея. С изключение на факта, че фото-разходката започна твърде късно и в твърде студен ден. Когато навън се стъмва в 5:30, защо не направиш такова събитие в 3, вместо в 4:30? Тъй като, включвайки закъсненията, няма как да започнете преди 5, а слънцето вече се скрива, на хората, изложени на силния вятър, им става студено и въобще не им е до снимане - и без това повечето любителски фотоапарати не работят добре на тъмно.
Има неща, които няма как да предвидиш. Но за сметка на това по-добре се постарай да предвидиш всичко, което може да бъде предвидено. Защото, както казва Мърфи, "Всичко, което може да се обърка, вероятно ще се обърка." Ще застудее, ще завали, залата ще остане без ток, трафопостът ще изгори... Смятам, че следните постулати трябва да бъдат водещи при планирането - не само на събития, но и във всеки аспект на работата. И все пак няма смисъл да се отчайваме, а просто да планираме.





No comments: