Monday, September 1, 2008

Култура на MAX

Дойде първи септември и най-голямата ми мъка свърши: културният живот се завръща след дълги скиталствания по морски и други фестивали обратно в столицата. След традиционния водосвет на Народния театър културният живот разцъфва като голям и прекрасен мак.


Още от 2 септември ще може да съчетаем все още прекрасното време с любовта към българското кино - от 21:00 с прожекция на "Проблемът с комарите и други животни" на Андрей Паунов започва "Арт кино-клуб на открито", инициатива на Столична община и ИА "Национален Филмов Център". Прожекциите ще се състоят на екран до паметника при НДК, а в програмата са включени нови български филми като “Шивачки” на Людмил Тодоров, “Модус Вивенди” на Зорница София, “Преводачката на черно-бели филми” на Теди Москов, “Изпепеляване” на Станимир Трифонов, “Маймуни през зимата” на Милена Андонова и др. Към това прибавяме и две програми на студенти от НБУ. Прожекциите са с начален час 21.00, входът е свободен. Пълна програма в Kafene.bg.
На 4 и 5 художници представят интересен поглед към архитектурата с изложбата "Нулева гравитация", която свързва градския пейзаж със социалното измерение на жителите му. Тук добавката са две филмови селекции, куратор на които е немският художник Флориан Вюст. Те представят архитектурата през погледа на утопичните идеи за едно по-добро бъдеще, подвластно на законите на модерното, високо технологично общество. Пълна програма в Kafene.bg.
Ако все пак към средата на месеца София ви писне, може да направите една разходка до Карлуково за най-голямото едновременно провеждащо се музикално събитие на планетата – Earthdance - обединяващо повече от 350 града в над 50 страни по света. На едната сцена ще звучи house, в пещерата ще има chill-out, перформанси и филмови прожекции. Всичко това е подчинено на идеята за опазване на природата: ще има строги мерки за запазване на пещера „Проходна”, съпътствани от няколко почиствания на района, дискусии, свързани с проблемите на екологията. Всъщност в международен план Earthdance е благотворителна инициатива, като всеки един участник е задължен да даде процент от печалбата си за благотворителни цели. Аз няма да отида, за което доста ме е яд, защото изживяването определено си струва: страхотна музика, визуални благинки, сериозни дискусии и страхотна компания от ентусиазирани млади хора. Какво повече ти трябва?!
Обратно в София ви посреща 11-тото издание на фестивала на средиземноморските театрални училища - OLIVE' 08, който се провежда в НАТФИЗ от 14 до 20 септември. Участници в OLIVE' 08 са студенти и преподаватели от цели 14 страни. Те ще представят откъси от националната си драматургия и предварително определена от организаторите сцена от „Укротяване на опърничавата” на Уилям Шекспир, след което ще формират смесени групи за представяне на същата сцена. Мисля, че плодовете на междукутурната работа ще са интересни.
На 21 пък има още много за гледане и слушане: в Борисовата градина ще се състои еднодневното (или по-скоро едновечерно) музикално-литературно събитие "София: Поетики", което смесва танца, музиката, прозата и поезията. Първо ще бъдат представени шестте претендента за наградата за български роман на годината на фондация "Вик". Официалното начало на събитието е откъсът от спектакъла на Ида Даниел "Какво се случи, след като Нора напусна мъжа си или опорите на обществото". После - три танцови миниатюри на хореографката Мила Искренова. На електронен музикален фон избрани чрез жребий автори ще четат по едно стихотворение. Междувременно на специални видеоекрани ще текат произведенията на визуалните артисти. Музикалният десерт е осигурен "Остава", "Уикеда", "Анимационерите", "Фрий Уил съсайти".
Ако не ви е достатъчно, може да се шокирате на воля в Дом на киното и Евросинема с програмата "Червена точка", която ще представи филми от авангардни европейски режисьори с ..хм, повече от интересно съдържание. Селекцията е нестандартна и филмите имат доста противоречиви коментари. Датите за прожекциите още са неизвестни.

С две думи: септември дойде. Лятото умря, да живее изкуството!





1 comment:

Devora said...

Благодаря ти!