Sunday, November 4, 2007

Късчета кино

Чувството, че под напора на лекции и служебни задачки се превръщам в работохолизиран робот от американски тип, ме накара да се взема в ръце и да отделя малко време "за душата". За щастие, културният календар дава пълна свобода на избора - явно през вкиснатата есен всеки ще намери нещо интересно, особено ако е пристрастен към фимовото изкуство.

Размер S
Първо успях да се вредя поне за втората прожекция на отличените филми от фестивала "Филмини" (както заглавието подсказва, говорим за късометражно кино). В Червената къща отделиха две вечери за прожекции: една за наградените от журито, а втората - за отличените от публиката проекти. Няма да ви дразня - който ги е видял, видял. Ще кажа само - бяха добри.
Както започна да ми върви на късометражки, реших да продължа серията и да видя втората селекция на Future Shorts. Ноемврийската програма "Дълбочина" е малко по-трудна за преглъщане в сравнение с предишната. Оставя някак тръпчив послевкус на неопределена тъга за живота като цяло (първенец в личната ми меланхолична класация е българската анимация "Неделя вечер") и пиперливо усещане на щастие от типа "Е, значи може и по-зле да е", стимулирано от две-три плашещо-забавни садистични филма (в тази категория - "Паяк" и "Риба"). Не успях да остана в клуб Backstage след прожекцията, за да чуя изпълнението на Zafiroff and Friends, но явно никое щастие не може да бъде пълно.
Препоръка: Отидете на някоя от прожекциите на "Дълбочина" - Дом на киното пак ще приюти непораснали филми на 7,14,21,28 (за по-лесно - всяка ноемврийска сряда) от 20:30. За почитателите има и още изненади - в Червената къща на 13 ноември от 19:00 може да видим нещо и от фестивала на късия филм "В двореца" в Балчик - филми от 24-часовото рекламно и 48-часовото филмово предизвикателство. Звучи обещаващо...

Голямото кино
Настъпването на ноември определено значи едно нещо за всички филмови фенове - началото на Киномания 2007. През 27 от дните на този месец ще видим общо 77 филма, като 55 от тях пристигат специално за събитието и ще бъдат представени единствено по време на Киномания 2007. Лентите ще се въртят в Зала 1 на НДК, Люмиер, Дом на киното, Одеон и кино „Лъки” в Пловдив.
Задължително е посещението на три ленти, които тази година ще се борят за награда Оскар за чуждоезичен филм: "Непознатата" на Джузепе Торнаторе, френската анимация "Персеполис" и португалското предложение от Мануел Де Оливейра "Красива завинаги". Определено трябва да се видят двете български предложения - "Развод по албански" и "Малки разговори".
Заслужено внимание привлича и проектът "Всекиму своето кино", който е замислен като подарък за честването на 60-тата годишнина на фестивала в Кан и успява да привлече много от режисьорите носители на “Златна палма”, между които Вим Вендерс, братя Коен, Дейвид Кронънбърг, Мануел де Оливейра, Андрей Кончаловски. Всеки от тях пресъздава личния си поглед към съвременната представа за киносалона - "онова особено усещане, когато светлината угасва и филмът започва".

Поиграх си малко и приведох програмата на Киномания в годен за принтиране вид, за да може винаги да е под ръка - кой знае кога ще ви се отвори малко свободно време и жажда за кино?





1 comment:

Anonymous said...

Понеже обичам да се заяждам...
А-а-а-а няма пълно щастие ?;)

Иначе бих отличил още "Лабиринтът на Фавна" и "Вода".