Thursday, October 4, 2007

Свобода за Бирма!


Free Burma!





1 comment:

Anonymous said...

Извънредно!

11 октомври 2007 19.00
Червена зала

Бирма - страна на геноцид, военна диктатура и репресии …в седмиците, когато започнаха безпрецедентни протести и арести на будиски монаси и демонстранти се присъединяваме към световната тревога …

Прожекция и среща с Милена Кънева - автор на документалния филм:

Тотално отричане (Total Denial), 74', (България, Италия)
документален филм за делото срещу мултинационална компания, заведено в американски съд от група жители на Бирма, Прогонени от родните си места, жертви на насилие, палежи и убийства от страна на военните, група местни жители завеждат уникално дело в американски съд. Филмът получава от Вацлав Хавел специалната награда за човешки права от фестивала „One world" в Прага, 2006г. През октомври ще се прожектира в 14 киносалона в десет щата в САЩ.
И дебат за това:

- Дали Бирма е далеч от България?
- Как светът може да помогне на демокрацията срещу един военен силов режим?
- Как можем да сме солидарни?

Вход: 2/1 лв.

В началото на септември 2007 г. Бирма попадна в световните медии с протестите на будистки монаси, които бяха брутално атакувани от военния режим.

По думите на Милена Кънева „това само показва, че геноцидът, който хунтата провеждаше срещу малцинствата вече се разпростира в пълна сила и срещу мнозинството в Бирма, а протестите за разлика от смазаните демонстрации в края на 80-те години, имат шанса да предизвикат промяна с помощта на международната общност, защото днес геноцидът не може да остане скрит заради камерите и интернет, въпреки усилията на властите” ( интервю за „Преди всички”, програма „Хоризонт”, БНР на 4 октомври 2007).

В края на август тази година /2007г./ интересът в САЩ към документалния филм на Милена Кънева „Тотално отричане”, посветен на погазването на човешките права в Бирма, доведе до вълна от специални прожекции, които започнаха от Лос Анжелис и през октомври ще продължава в още десет щата на САЩ. На 26 октомври ще има специална прожекция в Cinema Village в Ню Йорк.

Филмът „Тотално отричане” разказва за 15 селяни от бирманската джунгла, които съдят „Тотал” - водеща световна петролна корпорация за експлоатация и сътрудничество с военната хунта, която провежда геноцид срещу малцинствената етническа група карани на границата с Тайланд. Филмът е сниман в продължение на пет години между Тайланд, Бирма и Европа. Режисьорката, която е и независим продуцент на филма, следи строежа на газопровода в Бирма като го пречупва през личната история на Ка Суа, борец за човешки права, убеден, че отделния човек може да промени хода на историята. Караните са дискриминирани от военната хунта, която управлява Мианма. Докато Ка живее в нелегалност, събира доказателства за погазени човешки права истана основният двигател на съдебните процеси срещу мултинационалната компания „Тотал”. Още за филма и кампаниите за свободата на Бирма, в които се включва документалния филм на Милена Кънева на www.totaldenialfilm.com
www.earthrights.org

Повече за всеобщата мобилизация в подкрепа на демократичните протести срещу военната хунта на гражданите и на будистите в Мианма (Бирма):
Петиция срещу Олимпийските игри в Китай, който заплаши, че ще блокира всички решения на Съвета за сигурност на ООН, засягащи военния режим в Бирма:
www.avaaz.org/en/stand_with_burma/t.php
http://www.earthrights.org