Thursday, April 5, 2007

Клапа

Първата седмица вече мина, но никога не е късно да се включите. От 30 март до 26 април в кинотеатър "Ларго" се провеждат Дните на съвременното българско игрално кино. Имаме рядката възможност да се насладим на 18 български филма, всички заснети през последните 6 години. Приятно е да видиш, че родното киноизкуство, въпреки че не е напълно възкръснало, поне подава глава от изкопания му по време на прехода гроб. Определено има какво да се види - голяма част от филмите, които вече съм имала възможността да видя, наистина си заслужават.

Няма да се опитвам да иззема ролята на критиците, но ще кажа личното си мнение: гледайте "Откраднати очи", "Маймуни през зимата" и "Пазачът на мъртвите". Задължително! ;-) Все още не съм изгледала всичко предложено от организаторите, но имам намерение да го направя и бих дискутирала качествата и недостатъците на лентите с всеки желаещ. Препоръчвам и вие да посетите киносалона. Още повече че билетите са на символични цени - 2 лв за ученици, студенти и пенсионери; обикновените билети са по 4.

Дните на съвременното българско игрално кино се организират с подкрепата на Министерство на културата на Република България и със съдействието на Изпълнителна агенция "Национален филмов център", Съюз на българските филмови дейци, Съюз на артистите в България и киносалоните, подпомагани от програма "Медия" - Europa Cinemas. Патрон на инициативата е министърът на културата Стефан Данаилов. Държа да спомена това, защото трябва да се отдава дължимото на тези, които правят културните събития в България възможни. Още повече когато тези мероприятия не са достатъчно привлекателни за комерсиалната публика, а оттук и за големи спонсори.





No comments: