Tuesday, April 17, 2007

... чифте пищови

Дейността на петте организации, които се занимават с разделно събиране на отпадъците от опаковки през миналата година е незадоволителна, а резултатите в отчетите се разминават с действителността. Ако петте организации не покажат по-ефективни действия в следващите месеци, може да се стигне до отнемане на лицензи. Това заяви министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров. "Според отчетите на петте организации общо 275 000 т опаковки са били пуснати на пазара през миналата година, от които 120 000 т са били събрани", съобщи зам.-министър Чавдар Георгиев. "Имаме съмнения обаче, че това е само на документи", допълни той. Според прокуриста на "Екобулпак" Милен Димитров, проблемите със столичния боклук рефлектират и върху бавното узаконяване на тяхната площадка за сепариране в София. Проблем фирмите срещат и заради липсата на стимули за гражданите да изхвърлят разделно отпадъците си, както и слабия контрол върху пунктовете за вторични суровини.

darik.net

---

Разделянето се обезсмисля, когато разделения боклук се субира в една обща боклукчийска кола. Бюрото ми е точно до прозореца, който гледа към улицата и дори в момента виждам хубавите шаренки кофи. Но за повече от година и веднъж насам не се е мернала кола, която да събира разделно боклука от контейнерите. Тази дейност обаче активно се практикува от местните тъмни братя, които видяха сметката на контейнера за хартия още през първите седмици от поставянето му. Контейнерът за стъкло се задържа геройски доста повече от своя събрат, но една вечер младежи с кола си направиха мащабно състезание по боулинг, състоящо се в удряне с коли по голямата залена "кегла". Май от "Екобулпак" трябва да подсилят с арматурно желязо контейнерите, за да издържат те на софийските потайности.

Това са само две от причините защо не мога (въпреки че силно се интересувам от екология) да накарам нито себе си, нито близките ми да се присъединят към разделното събиране. Основно ме мъчи едно нещо - каква сбъркана логика доведе до въвеждането на контейнерите преди да е построена площадка за сепариране?! Как могат организациитое да "покажат по-ефективни действия", когато властта не осигурява никаква подкрепа за еко-инициативите. Вместо да седим и да се оплакваме колко място заемат трите отделни кофи за боклук в кухнята, трябва по-скоро да се окаже граждански натиск за узаконяване на площадката - при наличие на инфраструктура повече хора биха започнали да рециклират. За момента разделното изхвърляне на боклука е на добре познатото ниво "на гол г*з чифте пищови".





1 comment:

Devora said...

При нас пък изобщо няма такива кофи, затова като си събера на едно място хартията, която изхвърляме, я нося на баба ми, поне да я ползва за печката..
..
:/